Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν αύριο εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της κυβέρνησης, αλλά και των τραπεζών. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης δεν είναι αυτός που επιτάσσουν οι συνθήκες, τόσο της αγοράς, όσο και των δεδομένων που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα.
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει από την πλευρά του να πιέσει τις τράπεζες να «ανοίξουν τις κάνουλες», σε βαθμό που δεν θα επηρεαστεί η ευστάθεια του συστήματος, αλλά και δεν θα διακυβευτεί η τόσο μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την πλευρά των τραπεζών, ώστε να τιθασευτεί ο βραχνάς των «κόκκινων» δανείων.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πιστωτική επέκταση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν κεφάλαια να διαθέσουν και μάλιστα με φθηνό κόστος.
Προτεραιότητα η εξυγίανση των ισολογισμών
Ωστόσο, στην παρούσα χρονική στιγμή προτεραιότητα των τραπεζών, οι οποίες τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες που έχουν τεθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές για την χορήγηση δανείων, είναι η εξυγίανση των ισολογισμών τους και όχι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Εκεί επικεντρώνεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωρίζει ότι οι πιέσεις μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι ένα σημείο και με τη μορφή παραίνεσης παρά υποχρέωσης προς το τραπεζικό σύστημα και στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να ισορροπήσει, ώστε αφενός να μην παραβεί κανείς τους κανόνες, αλλά και να μην γίνουν οι τραπεζίτες βασιλικότεροι του βασιλέως στη διαδικασία.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θέλει κι επιδιώκει να δοθούν ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες και πάλι την πραγματική οικονομία.
Συνάντηση αύριο τραπεζιτών με τον ΥΠΟΙΚ
Το θέμα της πιστωτικής επέκτασης θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, αύριο, Τρίτη, 29 Ιουνίου, στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους τραπεζίτες. Ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.
Η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των κυβερνητικών οικονομικών στόχων. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο και αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης και η επιβεβαίωση των ισχυρών αναπτυξιακών προβλέψεων δεν μπορούν να έρθουν από μόνα τους. Για το λόγο αυτό, στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τις διοικήσεις των τραπεζών μεταφέρεται εδώ και καιρό η ανάγκη αύξησης των δανειοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, παρά την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, η πλειονότητά παραμένει εκτός.
Φαίνεται πως δεν υπάρχει ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τα στοιχεία του τελευταίου κύκλου χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Οι τράπεζες, από την άλλη, φαίνεται να καταγράφουν πως από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης ένας μεγάλος αριθμός δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειο που ζητούσε βάσει των οικονομικών στοιχείων.
Δανειοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει αποφασίσει να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια 13 δισ. ευρώ πρόκειται ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ. ευρώ, καλύπτοντας μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.
Θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες (6 έως 12 έτη) ιδιωτικές επενδύσεις και έργα με στόχο πράσινη μετάβαση, ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια, οικονομίες κλίμακας, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και καινοτομία.
Οι δανειοδοτήσεις μέσω των τραπεζών υπολογίζεται να έχουν τελικό επιτόκιο 0,2% – 0,3% και θα αποτελούν έως το 50% της επένδυσης. Από πλευράς τραπεζών, ήδη γίνεται προετοιμασία βλέποντας πως οι επενδύσεις ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια του RRF, ενώ εστιάζουν και στον εντοπισμό περιπτώσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!