Νέα
  • ΓΔ: 1392.83 -0.34%
  • Τζίρος: 37,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέβηκε τρεις θέσεις η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας

Καινοτομία / Πηγή: Pixabay
Καινοτομία / Πηγή: Pixabay

Μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως καταγράφει η Ελλάδα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, κερδίζοντας τρεις θέσεις στη διεθνή κατάταξη το 2021. Συνολικά για τη διετία 2019-2020, η χώρα κατάφερε να αναρριχηθεί κατά 12 θέσεις μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με το Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, η θέση της Ελλάδας ενισχύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021 με τη χώρα να κατατάσσεται πλέον 46η ανάμεσα σε 64 οικονομίες, από την 49η θέση, που κατείχε έναν χρόνο νωρίτερα.

Η ελληνική οικονομία πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον δείκτη της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», κερδίζοντας επτά θέσεις. Επίσης, βελτίωσε την επίδοση της στον δείκτη της εγχώριας «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» κατά 14 θέσεις.

Το IMD συντάσσει την «Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας», αξιολογώντας τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών: Οικονομική Αποδοτικότητα, Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα, Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα και Υποδομές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) για το 2021, η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση στον δείκτη Οικονομικής Αποδοτικότητας, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά τρεις θέσεις, αφού πέρυσι βρισκόταν στην 55η θέση.

Στην κατηγορία της Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται για το 2021 στην 52η θέση, επίδοση αντίστοιχη με έναν χρόνο νωρίτερα.

Καλύτερες επιδόσεις

Στην κατηγορία της Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας, καταγράφεται βελτίωση κατά επτά θέσεις, σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 44η θέση, έναντι της 51ης θέσης την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, στις Υποδομές η Ελλάδα παραμένει και το 2020 στην 39η θέση, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών.

Οι τρεις δείκτες που παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και αποτελούν δυνατά σημεία για τη χώρα είναι:

  • Η Μακροχρόνια ανάπτυξη της απασχόλησης: στην 3η θέση μεταξύ των 64 χωρών.
  • Η Προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής: στην 11η θέση μεταξύ των 64 χωρών και
  • Η Διαφάνεια: στην 19η θέση μεταξύ των 64 χωρών.

Αντίθετα, οι τρεις δείκτες, οι οποίοι αποτελούν προβλήματα στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι:

  • Ο “Σχηματισμός ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου”: στην 63η θέση μεταξύ των 64 χωρών.
  • Το “Χρέος της χώρας ως % του ΑΕΠ”: στην 62η θέση μεταξύ των 64 χωρών και
  • Η “Πιστοληπτική ικανότητα της χώρας”: στην 57η θέση μεταξύ των 64 χωρών.

Η δυναμική της Ευρώπης

Ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας έχει η Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές χώρες να βελτιώνουν σημαντικά τις επιδόσεις τους σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

Η Ιταλία από την 44η θέση κατατάσσεται πλέον στην 41η, η Πορτογαλία από την 37η στην 36η και η Γαλλία από την 32η στην 29η. Αντίθετα, Ισπανία έχασε τρεις θέσεις και από την 36η θέση πέρυσι, βρίσκεται πλέον στην 39η.

Παγκόσμιοι ηγέτες

Για το 2021, στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία, βελτιώνοντας την περυσινή της κατάταξη κατά δυο θέσεις και από την 3η θέση το 2021 πρωταγωνιστεί παγκοσμίως φέτος. Την “έκπληξη” κάνει η Σουηδία, η οποία από την 6η θέση πέρυσι, το 2021 βρίσκεται στη 2η.

Όπως σημειώνει το IMD: «Η καινοτομία, η ψηφιοποίηση, οι κοινωνικές παροχές και η κοινωνική συνοχή, είναι οι παράγοντες - κλειδιά, που χαρακτηρίζουν την 1η πεντάδα των χωρών της παγκόσμιας κατάταξης». Την Ελβετία και τη Σουηδία ακολουθούν η Δανία στην 3η θέση, η Ολλανδία στην 4η και η Σιγκαπούρη στην 5η θέση.

Η Ελβετία (1η) πρωταγωνιστεί, βελτιώνοντας τη θέση της λόγω της προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων και της αύξησης της απασχόλησης. Επιπλέον, βρίσκεται στην κορυφή και λόγω της Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας. Η χώρα έχει καταφέρει να είναι στην 1η θέση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στο θεσμικό πλαίσιο.

Το φαινόμενο Ελβετία

Επίσης, η Ελβετία αποτελεί «κορυφαίο παράδειγμα» στις βελτιώσεις που πέτυχε μέσα στην πανδημία σε τομείς, όπως: παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, αγορά εργασίας, πρακτικές διοίκησης επιχειρήσεων, στάσεις και αξίες από τους managers. Όλοι οι παράγοντες βελτίωσης, που προέρχονται από την κατηγορία των δεικτών της Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας. Τέλος, η Ελβετία είναι 1η στον παράγοντα Εκπαίδευση και 3η στην Υγεία και Περιβάλλον.

Η Σουηδία, η οποία από την 6η θέση εφέτος βρίσκεται στη 2η θέση, υλοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Οικονομικής Αποδοτικότητας και ειδικότερα στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και της αύξησης της απασχόλησης.

Επίσης, η χώρα σημείωσε αξιοσημείωτες προόδους στην Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα και στην Αγορά Εργασίας. Ακόμη, παραμένει στην κορυφή της κατάταξης στον τομέα της Υγείας και του Περιβάλλοντος, ενώ σημειώνει σημαντικά υψηλές επιδόσεις στην Εκπαίδευση. 

Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ