Ράλι κάνουν τα ελληνικά ομόλογα, όπως και γενικότερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Η απόδοση των 5ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πέρασε σε αρνητικό έδαφος ενώ χθες ήταν οριακά θετική. Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε στο 0,75% από 0,81%.
Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα παρατηρείται τόσο χθες, όσο και σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της απόφασης της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και να βάλει τέλος στα σενάρια που ήθελαν το πρόγραμμα να περιορίζεται από το Σεπτέμβριο και μετά.
Πτώση πάνω από 110% σημειώνει αυτή την ώρα η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, υποχωρώντας πλέον σε αρνητικό έδαφος! Αντιστοίχως, πάνω από 8% είναι η πτώση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς που αγγίζει το 0,745%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα, υποχωρεί αυτή την στιγμή στα επίπεδα του 0,75%, ενώ δύο ημέρες πριν ήταν στο 0,88%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ιταλία που από 0,90% υποχωρεί η απόδοση στο 0,75%.
Έτσι μετά από καιρό ιταλικά και ελληνικά ομόλογα είναι πλέον στα ίδια επίπεδα.
Στην Γερμανία το 10ετές ομόλογο είχε πλησιάσει στο μηδέν και πιο συγκεκριμένα στο -0,18%. Πριν από λίγο η απόδοση ήταν στο -0,28%.
Η απόφαση της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να συνεχίσει στο τρίτο τρίμηνο τις αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους.
Αν και αναθεώρησε ανοδικά τις οικονομικές προβλέψεις της για φέτος και το 2022, ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα κινείται κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ τουλάχιστον έως το 2023, κάτι που σημαίνει ότι η στήριξη θα συνεχιστεί και μετά το PEPP, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2022.
Το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης μειώθηκε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, ενώ ράλι έκαναν και τα αμερικανικά, βρετανικά και ιαπωνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων μειώθηκαν.
Μετά από μία πρόσκαιρη αύξηση, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου (treasuries) αγνόησαν την μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο (στο 5% σε ετήσια βάση) και κατέγραφαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση φέτος, καθώς οι επενδυτές κάλυπταν τις θέσεις τους ως πωλητές.
Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη, έχει ηρεμήσει τις αγορές, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν μία ανησυχία, μήπως και αρχίσει να περιορίζεται το πρόγραμμα αγορών (tapering), από το Καλοκαίρι και μετά.
Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων υποχώρησαν περαιτέρω κατά 3 μονάδες βάσης στο -0,28% σήμερα και συνολικά κατά 7 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα, που είναι η μεγαλύτερη για φέτος.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σχεδόν 5 μονάδες βάσης στο 0,76%, περιορίζοντας το spread με τα γερμανικά ομόλογα στις 103 μονάδες βάσης.
Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν απερίφραστα ότι είναι νωρίς ακόμη να ανοίξει συζήτηση για περιορισμό του προγράμματος και το τι θα γίνει από το επόμενο Μάρτιο και μετά, όταν προβλέπεται η λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Ανάλογη εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ να έχουν υποχωρήσει αρκετά και διαμορφώνονται κοντά στο 1,4%, ενώ μερικές εβδομάδες πριν είχαν φτάσει πέριξ του 1,7%.
«Η ΕΚΤ έκανε ότι μπορούσε για να σπρώξει τις αγορές ομολόγων προς ένα ήρεμο καλοκαίρι», δήλωσε στο Bloomberg ο Πιέτ Κρίστιανσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. Πραγματικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χθες στους επενδυτές το πράσινο φως να «φορτώσουν» τα ευρωπαϊκά ομόλογα με τις μεγαλύτερες αποδόσεις –κυρίως, δηλαδή, τα ελληνικά- για τους επόμενους μήνες. Και αυτό, γιατί διαμηνύοντας ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP δεν θα επιβραδυνθεί, ξεδιάλυνε τους φόβους ότι αυτή η πρωτοφανής νομισματική στήριξη θα αποσυρθεί, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!