Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοδος στις αγορές με επανέκδοση 10ετούς - Στοίχημα η απόδοση και η συμμετοχή ξένων επενδυτών

Επιστρεπτέα 6: Παράταση αιτήσεων έως 24 Φεβρουαρίου/ Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ανοίγει λίγο μετά τις 10 το πρωί το βιβλίο προσφορών -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο έχει ως στόχο να αντλήσει περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορεί να πάει και λίγο ψηλότερα φθάνοντας τα 2,5 δισ., κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, θα ήταν και το ιδανικό σενάριο.

Για 4η φορά στις αγορές μέσα στο 2021

Η σημερινή έκδοση είναι η 4η κατά σειρά μέσα στο 2021, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί μια ανταλλαγή ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

  • Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δισ., ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
  • Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δισ.
  • Η τελευταία, πριν από τη σημερινή, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172%, το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις.

Συνολικά έχουν αντληθεί 12 δισ. και με τα σημερινά θα φτάσουν τα 14-14, 5 δισ. ευρώ.

Εκτιμήσεις για επιτόκιο πέριξ του 0,9%

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 0,9%, κάτι που σημαίνει spread 110 μονάδες βάσης, που είναι από τα χαμηλότερα που έχει αντλήσει ποτέ το ελληνικό Δημόσιο, σε σχέση με το γερμανικό 10ετές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά χθες, όταν έγινε γνωστή η είδηση για έξοδο στις αγορές, σημείωνε άνοδο κοντά στο 6% και διαμορφωνόταν στο 0,88%.

Στοίχημα βέβαια αποτελούν και οι προσφορές που θα γίνουν. Να σημειωθεί ότι στις τρεις προηγούμενες είχε σημειωθεί σημαντική προσέλευση επενδυτών και μάλιστα των αποκαλούμενων «καλών επενδυτών», δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, τραπεζών και γενικά μακροπρόθεσμων επενδυτών. Τα hedge funds έχουν περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους.

Απομένουν πιθανότατα ακόμη δύο εκδόσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά, με το συνολικό ποσό για μέσα στο 2021 να αγγίζει δυνητικά ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πραγματοποιηθούν τέσσερις εκδόσεις μέσα στο έτος, από τις οποίες συνολικά θα αντλούσε το ελληνικό Δημόσιο περί τα 12 δισ. 

Η ανατροπή του σχεδιασμού έγινε διότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, απέναντι στην πανδημία, υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, άνω των 15 δισ. έναντι αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ.

Όπως έγινε γνωστό από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο, δόθηκε εντολή σε BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura, που ενεργούν ως ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 18 Ιουνίου 2031 και κουπόνι 0,75%.

«Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έπεσε πριν από λίγες ημέρες κάτω από τις 100 μονάδες βάσης πρώτη φορά από το 2008.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ