Νέα
  • ΓΔ: 1446.1 -0.66%
  • Τζίρος: 6,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ραντάρ τεχνολογικών κολοσσών η Ελλάδα – Πως μπορεί να γίνει κόμβος καινοτομίας

Ψηφιακές Επενδύσεις
Πηγή: Pixabay

Στο επενδυτικό ραντάρ ομίλων που ηγούνται των τεχνολογικών εξελίξεων σε όλο τον κόσμο έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα

Ο τελευταίος παγκόσμιος παίχτης που ανακοίνωσε μια επένδυση για τεχνολογίες αιχμής είναι η Pfizer, η οποία μάλιστα στην παρούσα συγκυρία ίσως να είναι η πιο γνωστή εταιρεία στον κόσμο, λόγω του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Πριν λίγες ημέρες η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τη λειτουργία του ψηφιακού της hub στη Θεσσαλονίκη. Η Pfizer προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη στελέχωση του hub, με στόχο την πρόσληψη 200 ατόμων που θα επανδρώσουν τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Μέχρι το τέλος του έτους, ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και άλλες προσλήψεις το 2021 και το 2022.

Τον τόνο, ασφαλώς, είχε δώσει η Microsoft, όταν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει τη δημιουργία κέντρου δεδομένων στη χώρα μας. Η επένδυση θα δημιουργήσει σε πρώτη φάση 100 θέσεις εργασίας για μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα προσφέρει μια προστιθέμενη αξία, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο σχεδιάζει, επίσης, τη δημιουργία κέντρου ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα. H ρομποτική αυτοματοποίηση διεργασιών αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της πληροφορικής ενώ έχει προχωρήσει και στην εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Softomotive, η οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο, έναντι ποσού που ανήλθε περίπου σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Τα παραπάνω δείχνουν ότι η αμερικανική εταιρεία διακρίνει στην Ελλάδα ευκαιρίες που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επανερχόμενοι στα data centers δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την εξαγορά της Lamda Hellix, από τον αμερικανικό όμιλο Digital Realty. Η Lamda Hellix θεωρείται ο μεγαλύτερος ουδέτερος πάροχος Data Centers στην Ελλάδα - και ένας από τους μεγαλύτερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - παρέχοντας ολοκληρωμένο portfolio best-in-class υπηρεσιών cloud και colocation.

Τέλος, την κατασκευή του τρίτου Κέντρου Δεδομένων της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Lancom στις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η οποία θα προσφέρει στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο carrier neutral Data Center της και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα Energy Efficient Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η νέα ιδιόκτητη κτηριακή υποδομή, ανεγείρεται στην περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης καταλαμβάνοντας αρχική έκταση 2.500 τ.μ. με σχεδιασμό επέκτασης στα 10.000 τ.μ. Το Balkan Gate I, κατασκευάζεται εξ αρχής με τις προδιαγραφές TIER III του Uptime Institute ενσωματώνοντας σε κάθε στάδιό του, τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα διαχείρισης υποδομών, ενέργειας και ψύξης.

Πέρα από τα data centers

Τα data centers δεν είναι το μοναδικό πεδίο για το οποίο δείχνουν ενδιαφέρον τεχνολογικοί κολοσσοί που βλέπουν στην Ελλάδα μια δυνητική Silicon Valley στην Νότια Ευρώπη. Στις αρχές Μαΐου η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Think SilIcon εξαγοράστηκε από την αμερικανική Applied Materials, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή υλικών για οθόνες και τσιπς υπολογιστών.

Αντίστοιχα, η Cisco ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Το Κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy.

Tέλος, η Amazon Web Services έχει ήδη προχωρήσει σε επένδυση στην χώρα μας δημιουργώντας τη διαδικτυακή τοποθεσία υπολογιστικού νέφους, υπό την επωνυμία «Amazon Cloud Front Edge», ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.

Αποτύπωμα στο μέλλον

Mέσα στην επόμενη διετία τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα βασίζονται είτε σε μοντέλα ψηφιακής παράδοσης ή θα διαθέτουν ψηφιακές δυνατότητες για να παραμείνουν ανταγωνιστικά.

Αυτό εκτιμά σε πρόσφατη έκθεση της η IDC, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα 2/3 (65%) του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγονται ψηφιακά έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο οι παγκόσμιες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα ξεπεράσουν τα 6,8 τρισ. δολάρια την περίοδο 2020-2023. Μάλιστα, τα επενδυτικά προγράμματα για την ψηφιοποίηση θα αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 15,5% τουλάχιστον έως το 2023.

Πρακτικά, αυτό που περιγράφει η έκθεση της IDC είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο και πάνω σε αυτόν θα οικοδομηθεί η οικονομία των επόμενων δεκαετιών, δημιουργώντας πρωτοφανείς ευκαιρίες για όποιον προλάβει να ανέβει στο «τραίνο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ