Στη διαδικασία, με την οποία θα προχωρήσουν η Ελλάδα και η Τουρκία τη συζήτηση των προτάσεων για 25 κοινά projects, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.
Σκοπός του εγχειρήματος, δήλωσε ο υφυπουργός σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", είναι «να φτιάξουμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, με υποσχέδια ανά έργο», τα οποία θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι στις 18 Ιουνίου όταν βρεθεί στην Αττάλεια για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ στο περιθώριο του ομώνυμου Διπλωματικού Φόρουμ.
Οι τομείς ενδιαφέροντος κατηγοριοποιούνται ως εξής: οικονομική - επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), μεταφορές - τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), τεχνολογία (2 θεματικές), ενέργεια (1 θεματική), τουρισμός (1 θεματική), ναυτιλία (3 θεματικές), εκπαίδευση (1 θεματική), κοινωνική ασφάλιση (1 θεματική), υγεία (1 θεματική) και περιβάλλον (1 θεματική).
«Με την Τουρκία», επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «υπήρχαν έργα που χρόνιζαν, ορισμένα πιο εύκολα, άλλα ανυπέρβλητα. Σκεφθήκαμε όμως ότι μέσα από αυτά ίσως αυξήσουμε τις πιθανότητες να λύσουμε και άλλα θέματα».
«Στείλαμε στην τουρκική πλευρά έναν κατάλογο από 15 έργα που εμείς κρίναμε ότι μπορούσαν να προχωρήσουν, οι Τούρκοι πρόσθεσαν άλλα οκτώ και στην τελευταία συνάντησή μας στην Καβάλα εισάγαμε άλλα δύο». Στο σύνολο υπάρχει πλέον ένας κατάλογος 25 projects, ενώ αυτό που υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστικό ήταν η συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών κατά της COVID-19.
Αναφορικά με τα σχέδια που αφορούν άλλες χώρες ο κ. Φραγκογιάννης, ανακοίνωσε ότι επίκεινται επισκέψεις στη Λιβύη, στο Ιράκ, αλλά και μία βαλκανική περιοδεία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!