Νέα
  • ΓΔ: 1506.61 +1.31%
  • Τζίρος: 162,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις στην Ελλάδα: Πώς θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες - Τι θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο imerisia.gr ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα πρέπει με κάθε τρόπο το επόμενο χρονικό διάστημα να καλύψει το επενδυτικό κενό που υπάρχει. Τη δουλειά αυτή σε ένα μεγάλο ποσοστό φαίνεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης που με μια σειρά από πρωτοβουλίες επιχειρεί να προσελκύσεις σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες εκτός από την αύξηση της απασχόλησης θα στηρίξουν τη μακροχρόνια ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Η αρχή έγινε πριν από μερικές ημέρες, όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο το οποίο αφορά στην επίσπευση όλων των διαδικασιών υπαγωγής και αξιολόγησης των διαδικασιών ελέγχου της ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων.

Με λίγα λόγια, θα επιχειρηθεί να τρέξουν οι διαδικασίες προκειμένου ο έλεγχος και η έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου να μειωθούν χρονικά σε περίπου δύο μήνες κατά μέσο όρο, από δύο χρόνια που χρειάζεται σήμερα (μεσοσταθμικά).

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Το άλλο μεγάλο βήμα θα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος και εκτιμάται ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνιο και θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα είναι τα εξής: 

  • Το νέο μοντέλο του αναπτυξιακού θα είναι εναρμονισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις και θα κουμπώνει με τη γενικότερη φιλοσοφία που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβάνοντας επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν σχέση με την καινοτομία.
  • Τα όρια του νέου νόμου θα είναι αυξημένα σε σχέση με αυτόν του 2016 και θα υπάρχει «πάντρεμα» επιχορηγήσεων και φορολογικών κινήτρων.
  • Δημιουργείται ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων, με αυξημένα ποσοστά στις Περιφέρειες. Το μείγμα που θα δημιουργηθεί θα προβλέπει μείωση του ποσοστού για την Αττική, με εξαίρεση κάποιες μικρές περιπτώσεις, και αύξηση -και μάλιστα σημαντική- για περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, η Κρήτη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
  • Θα υπάρχουν επιδοτήσεις κυρίως για εμβληματικές επενδύσεις, όχι απαραίτητα μεγάλες επενδύσεις, αλλά σημαντικές για τη χώρα, όπως π.χ. για έρευνα και καινοτομία. Εκεί θα υπάρξουν συνέργειες στη χρηματοδότηση και το Ταμείο Ανάπτυξης.

Μείωση του χρόνου έγκρισης των προγραμμάτων

Με βάση όσα παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, το σχέδιο «για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις» εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο και στόχο να έχει να λύσει τα χέρια των επενδυτών, ώστε ερχόμενοι στην Ελλάδα να βρουν ένα φιλικό περιβάλλον και όχι ένα εχθρικό που θα αποτρέπει επενδύσεις.

Ένα κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι θα δοθούν δραστηριότητες outsourcing, χωρίς ωστόσο να χάνει το Δημόσιο τον στρατηγικό του χαρακτήρα, και στόχο την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Τα βασικά του χαρακτηριστικά και οι στόχοι είναι:

  • Η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης, από τη στιγμή που κάποιος φέρνει μια αίτηση και λέει ότι ολοκλήρωσε το έργο του, να μην υπερβαίνει τους 2-2,5 μήνες.
  • Του ελέγχους θα τους κάνουν οι ορκωτοί ελεγκτές outsourcing από ένα ύψος επένδυσης και πάνω. Οι μικρές επενδύσεις θα παραμείνουν ως έχουν για να μην επιβαρύνουν το κόστος.
  • Βασική επιδίωξη τα νέα επενδυτικά σχέδια να είναι απαλλαγμένα από καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.
  • Πιο ευέλικτο σύστημα στις Περιφέρειες, για να συγκροτούνται οι ομάδες εργασίας που θα κάνουν τον έλεγχο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ