Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Διατήρηση και το 2022 της γενικής ρήτρας διαφυγής

Επίτροπος Οικονομίας - Πάολο Τζεντιλόνι
Πηγή: Eurokinissi

Την ισχύ της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2022 και την απενεργοποίησή της το 2023, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η συνολική δημοσιονομική στάση, λαμβανομένων υπόψη των εθνικών προϋπολογισμών και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική το 2021 και το 2022. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμοστεί στην εξελισσόμενη κατάσταση, όπως απαιτείται, και πρέπει να αποφευχθεί η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης», ανέφερε.

Το εαρινό πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα το εαρινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που επικεντρώνεται στην παροχή δημοσιονομικής καθοδήγησης στα κράτη μέλη καθώς συνεχίζουν τη διαδικασία να ανοίξουν σταδιακά τις οικονομίες τους.

Μόλις μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνουν πιο στοχευμένα και να προάγουν μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη, αναφέρει η Κομισιόν.

Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής το 2023

Επιπλέον, όσο η οικονομική δραστηριότητα εξομαλύνεται σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Επιτροπή τονίζει ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία».

Επισημαίνεται ότι η γενική ρήτρα διαφυγής επέτρεψε στα κράτη-μέλη να λάβουν πολύ μεγάλα μέτρα δαπανών και εσόδων για την ελαχιστοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας και να συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους με πιο ευέλικτο τρόπο.   

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ είχαν έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το έλλειμμα και το χρέος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το κριτήριο του ελλείμματος (κάτω του 3% του ΑΕΠ) πληρείται μόνο από τη Βουλγαρία, τη Δανία και τη Σουηδία, ενώ δεν πληρείται από όλα τα άλλα κράτη- μέλη.

Το κριτήριο του χρέους δεν πληρούται από 13 κράτη μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Φινλανδία).

Η Επιτροπή θεωρεί ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση για τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, η Επιτροπή εντόπισε μακροοικονομικές ευπάθειες που σχετίζονται με ανισορροπίες και υπερβολικές ανισορροπίες σε 12 κράτη-μέλη που επιλέχθηκαν για εις βάθος αξιολόγηση το 2021.

Τρία κράτη-μέλη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες (Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία) και εννέα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν ανισορροπίες (Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία).

Η δήλωση Τζεντιλόνι

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Ένας ζοφερός χειμώνας δίνει τη θέση του σε μια πιο λαμπερή άνοιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι εμβολιάζονται καθημερινά και καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων covid μειώνονται, οι περιορισμοί μειώνονται και η εμπιστοσύνη αυξάνεται.

Το NextGenerationEU είναι μια πραγματικότητα επιτέλους. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα σωστά. H ανάκαμψη παραμένει άνιση και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, επομένως η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική τόσο το 2021 όσο και το 2022. Χάρη επίσης στο RRF, οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδo σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Το μήνυμά μας σήμερα είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν τις εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Μόλις οι κίνδυνοι για την υγεία μειωθούν, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μεταβούν προσεκτικά σε πιο στοχοθετημένα μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να περάσουν στη μετά COVID εποχή».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ