Η ανάπτυξη θα είναι ο βασικός μοχλός, στον οποίο θα στηριχτούν οι χώρες της Ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, καθώς θα είναι δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά η λήψη μέτρων λιτότητας για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο οίκος σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2021, ενώ το 2022 θα μειωθούν λόγω της ανάκαμψης και της απόσυρσης των μέτρων στήριξης.
«Τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα το 2021 και το 2022 μπορεί να αυξήσουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη μείωση των λόγων του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) και οι πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες για την άσκηση αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών σημαίνουν ότι η έμφαση της πολιτικής θα είναι κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ, κάνοντας τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ σημαντική για την αποκατάσταση της οικονομικής και της δημοσιονομικής ζημιάς», σημειώνει ο οίκος.
Οι πόροι αυτοί, προσθέτει, προσφέρουν μία ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης χωρίς σημαντική αύξηση της πίεσης στα δημόσια οικονομικά. Τονίζει, όμως, ότι θα πρέπει να βελτιωθούν τα θεσμικά πλαίσια που περιόριζαν την απορρόφησή τους στο παρελθόν και ότι οι όροι με τους οποίους συνδέονται μπορεί να δοκιμάσουν την πολιτική διάθεση για μεταρρυθμίσεις.
Προβληματισμός από την αύξηση των ελλειμμάτων
Ο Fitch εκφράζει τον προβληματισμό ότι τα υψηλότερα ελλείμματα το 2021 σε σχέση με αυτά που είχαν αποτυπωθεί στους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης και η μετάθεση της ουσιαστικής δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2023 «δείχνουν τις δυσκολίες αναφορικά με τη μείωση των χρεών στην Ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα». Τονίζει δε ότι σημαντικός παράγοντας για τις μελλοντικές αξιολογήσεις του θα είναι το αν θα έχει την πεποίθηση ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία μετά το σοκ του κορονοϊού.
Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν μία επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλη την Ευρωζώνη για φέτος, όπως και τα προγράμματα σταθερότητας που έχουν υποβάλει οι κυβερνήσεις.
Η πανδημία έχει περιπλέξει την αξιολόγηση της βασικής στάσης της δημοσιονομικής πολιτικής, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το παραγωγικό κενό, σημειώνει ο Fitch.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!