Οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πριν από την πανδημία οδήγησαν στην αύξηση της μέσης διάρκειας των νέων εκδόσεων τίτλων από τις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ.
Η μελέτη, με τίτλο: «Η διαχείριση της χρηματοδότησης από τους Οργανισμούς Δημόσιου Χρέους και το Πρόγραμμα Αγορών Κρατικών Τίτλων (PSPP)» διαπίστωσε ότι η επίδραση του PSPP στη διάρκεια των κρατικών ομολόγων ήταν διπλή:
- Πρώτον, η μείωση των αποδόσεων οδήγησε στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων τους κατά περίπου επτά μήνες, και
- Δεύτερον, η αυξημένη ζήτηση από τους επενδυτές προκάλεσε επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά έξι μήνες κατά μέσο όρο.
Συνεπώς, συνολικά το PSPP είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης διάρκειας κατά 1,1 χρόνια, η οποία είναι σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι η μέση ωρίμανση των γερμανικών, γαλλικών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων πριν από το PSPP ήταν 4,01 χρόνια.
Λογική η αντίδραση των χωρών της Ευρωζώνης
Η μελέτη θεωρεί λογική την αντίδραση των χωρών της Ευρωζώνης να επεκτείνουν τη διάρκεια του χρέους τους, δεδομένης της μείωσης του συνολικού κόστους χρηματοδότησης και των spreads (διαφορών στις αποδόσεις) ανάλογα με τη διάρκεια των τίτλων τους.
Όπως αναφέρει, πρόθεση του προγράμματος αγορών ομολόγων είναι η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών για το σύνολο της οικονομίας και οι Οργανισμοί Δημόσιου Χρέους ενήργησαν αντίστοιχα.
Η μελέτη αποτελεί μία πρώτη αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του QE και της συμπεριφοράς των Οργανισμών Δημόσιου Χρέους στην Ευρωζώνη, διευρύνοντας έτσι τη βιβλιογραφία που υπάρχει για τον αντίκτυπο της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.
Η βιβλιογραφία που υπάρχει έως σήμερα δεν διερευνά τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία από τη μεγαλύτερη διάρκεια του δημόσιου χρέους και το θέμα αυτό δεν θίγεται ούτε στη μελέτη της ΕΚΤ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!