H κρίση του κορονοϊού που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι εντελώς διαφορετική από την κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας και δεν θα χρειαστούν επώδυνα μέτρα αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να συνεχισθεί η ανάπτυξη και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι «μία αποτελεσματική και στοχευμένη χρήση των πόρων της ΕΕ θα επέτρεπε στην Ελλάδα να κινηθεί στην κατεύθυνση μίας καθοδηγούμενης από τις επενδύσεις ανάπτυξης».
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στο χρέος, σημειώνοντας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέτρα όπως η αύξηση της απασχόλησης και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Είπε ακόμη ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επανέλθει το εξειδικευμένο δυναμικό της Ελλάδας που έφυγε στο εξωτερικό την περασμένη δεκαετία.
Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ξανά ότι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες προωθούνται παράλληλα με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα χρειαστεί.
Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική με στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!