Kομβικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το τρίτο τρίμηνο του έτους, με το οικονομικό επιτελείο να εμφανίζεται αισιόδοξο για μια θετική πορεία ανάπτυξης. Με δεδομένη την ύφεση στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επιστροφή στην ανάκαμψη.
Ωστόσο, η προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ βασίζεται εν πολλοίς στα οφέλη από το άνοιγμα του τουρισμού και τη σταδιακή ενίσχυση των τουριστικών εσόδων, αλλά και στην έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2021, τονώνοντας ταυτόχρονα την επενδυτική δραστηριότητα.
Αυτό σημαίνει ότι το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά στηρίζεται σε μια σειρά από αβεβαιότητες. Το «κλειδί» είναι η έγκαιρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των επενδυτικών έργων. Το ίδιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα επανέλθουν οι σημαντικότεροι τομείς της οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Οι κίνδυνοι που υπάρχουν
Με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας από τις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2021, σε συνδυασμό με την αύξηση των ρυθμών του προγράμματος εμβολιασμού, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε δυναμική πορεία ανάκαμψης.
Βέβαια, η εξέλιξη των προβλέψεων θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο της απόσυρσης των μέτρων στήριξης που, όπως αποδείχθηκε, προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αγωνία που υπάρχει είναι πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για τις επιχειρήσεις, μετά την άρση των μέτρων στήριξης και πώς θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
Oι κίνδυνοι ελλοχεύουν, όπως επισήμανε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεσή του, με την οποία συνόδευσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Πρόκειται για:
- Την παράταση της πανδημίας, με καθυστέρηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων ή ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.
- Την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος ανάκαμψης.
- Τους αδύναμους ισολογισμούς των τραπεζών, που ίσως δεν επιτρέψουν την ομαλή ροή πόρων στην οικονομία.
- Την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να ανταποκριθεί, επενδύοντας σε καινοτόμους τομείς.
Συνάντηση Ρέγκλινγκ - Σταϊκούρα
Στον καθοριστικό ρόλο των μεταρρυθμίσεων, που θα συντηρήσουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, θα επιμείνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Αναμένεται να κάνει συστάσεις για σύνεση στη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει το 2022. Αλλωστε η τόνωση της ανάκαμψης που αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει με προσοχή, καθώς θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2023 για να μειωθεί το χρέος.
Ο επικεφαλής του ESM έχει ξεκαθαρίσει πως μετά τον κορονοϊό θα υπάρξει δημοσιονομικό συμμάζεμα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα μιλήσει για:
- καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου,
- την ενεργοποίηση του πτωχευτικού νόμου από την 1η Ιουνίου και για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και για
- τη διατήρηση των ρυθμών μείωσης των κόκκινων δανείων
Ενδιαφέρον θα έχουν επίσης οι αναφορές που θα κάνει ο επικεφαλής του ESM για τα χρέη της πανδημίας και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό και πρωτογενές της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ και 7,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, πάνω από το οποίο έχει στήσει ραντάρ ο ΕSΜ δεδομένου ότι μαζί με τον EFSF είναι με διαφορά οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας κατέχοντας πάνω από το 50% του χρέους της, αυτό προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στα 352,5 δισ. ευρώ ή στο 204,8% του ΑΕΠ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!