Κυβέρνηση και φορείς της αγοράς ζουν με τον φόβο τι θα συμβεί από εδώ και εμπρός, καθώς οι επιχειρηματίες που χτυπήθηκαν άγρια από την πανδημία θα βρεθούν ενώπιον μιας σκληρής πραγματικότητας. Μια πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους χωρίς την ασπίδα προστασίας του κράτους. Οι επιχειρήσεις πλέον θα πρέπει να πληρώνουν στο εξής από μόνες τους τα πάγια έξοδά τους (μισθοί, ενοίκια, προμήθειες κ.λπ.) καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Απασχόληση και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα είναι τα δύο βασικά ζητούμενα για την επόμενη ημέρα.
Η Πολιτεία έτοιμη να παρέμβει ξανά αν χρειαστεί
Τελευταίο ανάχωμα είναι το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από την προσεχή Δευτέρα και θα αφορά επιδότηση, που θα είναι συνάρτηση του τζίρου του 2019.
Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και τονίζουν ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξουν και νέες στοχευμένες παρεμβάσεις.
Βέβαια, σημειώνουν ότι ευελπιστούν πως η αγορά θα βρει τον ρυθμό της και δεν θα χρειαστεί να υπάρξει εκ νέου κρατική στήριξη.
Τρεις παρεμβάσεις προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ
Από την πλευρά τους, οι μικρομεσαίοι, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τη ΓΣΕΒΕΕ, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, βασισμένες σε τρεις άξονες, και συγκεκριμένα:
- στην ύπαρξη στοχευμένης χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τομείς που έχουν ανάγκη ρευστότητας,
- στη διατήρηση και ενίσχυση της απασχόλησης με εργαλεία όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων,
- στην απομείωση του ιδιωτικού χρέους που δημιούργησε η πανδημία και το οποίο κάνει μη βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν παραστάσεις προς τα ευρωπαϊκά Όργανα, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι σήμερα το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης, προσθέτοντας ότι απαιτείται να υπάρξει μια νέα γενιά ρυθμίσεων παρόμοια με αυτή των 120 δόσεων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να βγουν από τον φαύλο κύκλο των χρεών τους και να καταστούν βιώσιμες.
Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα ενίσχυσης της εστίασης
Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνησή τους.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχυθούν μία στις δύο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise). Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν:
- Επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020, σε σχέση με το 2019, μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- Επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- Επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019, αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά, θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
- Επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση ependyseis.gr, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31/12/2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!