Η ΕΕ θα είναι σε πλεονεκτική θέση για την παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού μετά από μία πιθανή άρση της πατέντας τους, καθώς πολλές χώρες της έχουν εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η δυνατότητα παραγωγής εμβολίων συγκεντρώνεται σε λίγες χώρες υψηλού εισοδήματος και αναδυόμενες οικονομίες.
Οι μεγαλύτεροι δυνητικοί παραγωγοί είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, ακολουθούμενοι από αρκετές χώρες της ΕΕ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Βρετανία.
Διάγραμμα 1: Ο χάρτης των χωρών που παράγουν και διανέμουν εμβόλια
Με τις κόκκινες τελείες οι χώρες παραγωγής - Με τις πορτοκαλί τελείες οι χώρες διανομής
Η ΕΕ ήταν πρώτη σε εξαγωγές εμβολίων το 2018. Η Ιρλανδία είχε τις μεγαλύτερες εξαγωγές σε αξία, που αντιστοιχούσαν στο 28% των παγκόσμιων εξαγωγών, ενώ ακολουθούσε το Βέλγιο με 21%. Ο βαθμός συγκέντρωσης των εξαγωγών είναι μεγάλος καθώς το 93% της παγκόσμιας αξίας τους προερχόταν από 10 χώρες.
Αντίθετα, οι εισαγωγές εμβολίων είναι λιγότερο συγκεντρωμένες, αλλά και πάλι το 72% της παγκόσμιας αξίας τους αφορούσε 10 χώρες, με πρώτη τις ΗΠΑ που είχαν το 24% των συνολικών εισαγωγών.
Διάγραμμα 2: Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς και εισαγωγείς εμβολίων το 2018
Η παραγωγή των εμβολίων είναι σύνθετη διαδικασία καθώς απαιτεί τη χρήση πολλών εισροών, εκτός από τη δραστική ουσία, αλλά και τη διαχείριση της συντήρησης και της μεταφοράς τους στον τελικό προορισμό τους. Ειδικότερα, απαιτούνται από φιαλίδια και σύριγγες έως ειδικά κουτιά για τη μεταφορά τους, ξερός πάγος για τη συντήρησή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και καταψύκτες για την αποθήκευσή τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!