Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμβόλια: Το σχέδιο για άρση της πατέντας - Τι αλλάζει για την παραγωγή στην Ευρώπη

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

Αν και η πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, έγινε κατ’ αρχήν δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η υλοποίησή της δεν θα είναι μία πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αυτή στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η άρση της πατέντας θα σημάνει τη δυνατότητα παραγωγής των εμβολίων για την Covid από φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, καθώς θα λάβουν τη σχετική φόρμουλα. Θα μένει βέβαια να φανεί πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι αν χρησιμοποιηθούν οι εγκατάστάσεις της, μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τα προγράμματα εμβολιασμού.

Βουτιά της CureVac και της BioNTech

Η δήλωση, πάντως, του Μπάιντεν προκάλεσε πτώση των μετοχών των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών. Τα αποθετήρια πιστοποιητικά της BioNTech, της συνεταίρου της Pfizer στην παραγωγή του mRNA εμβολίου, έκαναν βουτιά έως και 19% στη Γερμανία, ενώ η μετοχή της επίσης γερμανικής, CureVac, υποχώρησε 16%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αμερικανική πρόταση για την άρση της πατέντας οδεύει στον ΠΟΕ, θέτοντας το πλαίσιο για δυνητικά δύσκολες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, η οποία είναι αναγκαία για τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των εμβολίων που αποτελούν το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το στίγμα έδωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Κάθριν Τάι, η οποία δήλωσε την Τετάρτη: «Αναφορικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί ο ΠΟΕ – αυτό κυριολεκτικά εξαρτάται από το αν τα μέλη του, συλλογικά, είναι σε θέση να ανταποκριθούν», προσθέτοντας: «Είμαι η πρώτη που θα παραδεχθώ ότι δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία».

Κατ' αρχήν συμφωνία της ΕΕ

Σήμερα το πρωί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε το μήνυμα ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που αντιμετωπίζει την κρίση με έναν αποτελεσματικό και πραγματικό τρόπο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς η αμερικανική πρόταση για την άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου αυτού».

Νέα συνεδρίαση του ΠΟΕ

Το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ συνεδριάζει ξανά σήμερα, αν και η όποια τελική συμφωνία, στην οποία πιθανότατα θα αντιταχθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μπορεί να χρειασθεί εβδομάδες για να διαμορφωθεί. Η Τάι σημείωσε, ωστόσο, ότι βλέπει μία δυναμική και ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Ngozi Okonjo-Iweala, «θα αδράξει την ευκαιρία και θα δει τι μπορεί να κάνει ο ΠΟΕ».

Σε δήλωσή του, ο Okonjo-Iweala αποκάλεσε το θέμα «ως το ηθικό και οικονομικό ζήτημα της εποχής μας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενθαρρύνει τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν τη θέση της, είπε η Τάι. «Στηρίζουμε την άρση του εμπάργκο στον ΠΟΕ, στηρίζουμε αυτό που επιδιώκεται με αυτή, που είναι η καλύτερη πρόσβαση, η μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής, τα περισσότερα εμβόλια», τόνισε.

Αντίθετες οι φαρμακοβιομηχανίες

Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι αντίθετες στην άρση της πατέντας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι αποτελεσματική. Αναφέρουν ότι λίγες μόνο χώρες έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής εμβολίων, ακόμη και αν είναι γνωστή η φόρμουλα. Σημειώνουν, ακόμη, ότι είναι περιορισμένη η παγκόσμια προσφορά των αναγκαίων υλικών και ότι η κατασκευή νέων εργοστασίων με την απαραίτητη τεχνολογία για την παραγωγή των εμβολίων μπορεί να πάρει χρόνια.

«Αυτή η αλλαγή στη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική δεν θα σώσει ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PhRMA, που εκπροσωπεί τις εταιρείες βιοφαρμάκων. «Η απόφαση αυτή δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα στη διαθεσιμότητα περισσότερων εμβολίων, όπως το τελευταίο στάδιο στη διανομή τους και την περιορισμένη διαθεσιμότητα πρώτων υλών. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία αγνοεί αυτή η κενή περιεχομένου υπόσχεση», πρόσθεσε.

Κοινή πρόταση Ινδίας και Νότιας Αφρικής

Η Ινδία και η Νότια Αφρική, δύο χώρες που πασχίζουν να περιορίσουν τις νέες εξάρσεις των κρουσμάτων κορονοϊού, ζητούν από τα μέλη του ΠΟΕ να άρουν προσωρινά τους κανόνες για τις πατέντες, υποστηρίζοντας ότι αυτός θα είναι ο πιο αποδοτικός και δίκαιος τρόπος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εμβολίων στις φτωχές χώρες.

Οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν άλλες χώρες

Οι ΗΠΑ δεν ήταν η μοναδική χώρα που είχε επιφυλάξεις για την άρση της πατέντας. Η ΕΕ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Βραζιλία και η Νορβηγία είχαν επίσης αντιταχθεί σε μία τέτοια πρωτοβουλία. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της άρσης της πατέντας επισημαίνουν ότι η αμερικανική ηγεσία στο θέμα αυτό μπορεί να πείσει και τις άλλες χώρες που είχαν επιφυλάξεις.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ