Προϋπόθεση για να καταγράψει η οικονομία ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4% το 2021, είναι η αγορά να είναι ανοιχτή από τον Ιανουάριο και να μην ξανακλείσει, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στο «MR», εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης για την καταπολέμηση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και για την πορεία του τουριστικού προϊόντος της χώρας, τονίζονας ότι έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Επιπρόσθετα, τάχθηκε υπέρ των μειώσεων φόρων και εισφορών, επισημαίνοντας ότι καλό θα είναι να επεκταθούν και μετά το 2021.
Τόνισε επίσης την ανάγκη ένα μέρος των καταθέσεων, που έχουν μέχρι στιγμής αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, να επιστρέψουν στην αγορά μέσω της καταναλωτικής οδού το προσεχές διάστημα και όσο θα περιορίζεται ο φόβος για τον κορονοϊό.
«Η κρίση του 2015 ήταν πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη, διότι ήταν δικής μας κατασκευής. Η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια, συμμετρική και παροδική. Δεν θα αφήσει σημάδια στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την κρίση του 2015 η οποία άφησε κόστος», σημείωσε αναφορικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ Στουρνάρας δήλωσε ότι «Η πανδημία ανατρέπει τα σχέδια προσθέτοντας 8-10 δισ. στο απόθεμα. Σήμερα οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν. Είμαστε έτοιμοι για ειδική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού (ΑMC).
Για το Ταμείο Ανάκαμψης εκτίμησε ότι θα υπάρξει εισροή χρημάτων από τη νέα χρονιά, κάνοντας λόγο για «2,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,3 δισ. ευρώ σε δάνεια».
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η νομισματική πολιτική θα είναι επεκτατική και οι συνθήκες ρευστότητας για την Ελλάδα ευνοϊκές, μέχρι και το 2023 τουλάχιστον. «Απέχουμε πολύ από τον στόχο για πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στο 2%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα είναι φέτος αρνητικός, στο -1,1%», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.