Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για τουρισμό και επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

Την ευκαιρία να στείλει σειρά μηνυμάτων προς διαφορετικούς αποδέκτες της διεθνούς κοινότητας αξιοποίησε ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times και τον δημοσιογράφο Ben Hall, στο πλαίσιο του συνεδρίου The Global Boardroom. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε έτοιμος, ώστε απαντώντας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, παράλληλα να προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας φέτος.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μέσα από τη συνέντευξη έστειλε, μεταξύ άλλων, μηνύματα:

1. Στον κόσμο του τουρισμού

«Ανοίγουμε με ασφάλεια» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε επανειλημμένως ο κ. Μητσοτάκης, το οποί σημαίνει ότι όποιος έρχεται πρέπει είτε να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε βεβαίωση ότι πέρασε την ασθένεια, είτε ένα αρνητικό τεστ αντιγόνου. Οι τουρίστες αυτοί δεν θα υποβληθούν σε περιορισμούς καραντίνας ενώ από τις 15 Μαΐου που ανοίγει ο τουρισμός, «η χώρα θα έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό σε συνθήκες κανονικότητας».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι είναι καλοδεχούμενοι και οι τουρίστες που εμβολιάστηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, ενώ υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε, για τη δημιουργία του «πράσινου πιστοποιητικού» ως οριζόντιου μέτρου απελευθέρωσης του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος έκανε λόγο για την απαραίτητη αμοιβαιότητα:

«Είμαι βέβαιος ότι δεδομένης της επιθυμίας των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν, δεν πιστεύω πως κάποια κυβέρνηση θα επιβάλει επιπρόσθετους περιορισμούς πέραν από αυτούς που ήδη εφαρμόζονται για την επιστροφή των τουριστών στις χώρες τους. Βλέπουμε τη σημερινή εικόνα  στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου. Είμαι απόλυτα βέβαιος όμως πως η κατάσταση σε ένα μήνα από τώρα θα είναι πολύ διαφορετική. Θα είναι πολύ-πολύ καλύτερη. Αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πως μπορείς να ανοίξεις με τρόπο ελεγχόμενο και ασφαλή και ταυτόχρονα να δεις μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό κάναμε στην Ελλάδα».

Το τελικό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους τουρίστες και τα ταξιδιωτικά γραφεία, είναι «εμπιστευθείτε μας! Κάναμε καλή διαχείριση της πανδημίας»

2. Στους επενδυτές

Ιδιαίτερης αξία είναι τα μηνύματα Μητσοτάκη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, τα οποία συνέδεσε με την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας.

Η αναφορά Μητσοτάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης και η υπενθύμιση ότι θα έλθουν συνολικά περί τα 60 δις. ευρώ για επενδύσεις την επόμενη εξαετία, τα οποία «θα μοχλεύσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια» ουσιαστικά ήταν μια πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να εντάξουν την Ελλάδα στις περιοχές που μελετούν για να επενδύσουν.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων διστάζουν, γιατί παρακολουθούν τα προβληματικά σημεία της ελληνικής οικονομίας. Εκεί, επικέντρωσε τις απαντήσεις του: «Αναμένεται ύφεση της τάξεως του 8,2% το 2020, που σημαίνει πως είμαστε σε καλύτερη θέση από κάποιους ανταγωνιστές μας στο Νότο. Επίσης είχαμε καλύτερες επιδόσεις και σε επιδημιολογικό επίπεδο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες… κάτι που δεν ήταν αυτονόητο στην αρχή, δεδομένης της υποχρηματοδότησης στο εθνικό σύστημα υγείας επί μια δεκαετία λόγω της κρίσης».

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα είναι έτοιμη, υπαινίχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, να υποδεχθεί τους επενδυτές σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος: «Οι πόροι (σ.σ. του Ταμείου Ανάκαμψης) δεν θα σπαταληθούν. Έχουμε υποβάλει το σχέδιό μας, είναι λεπτομερέστατο. Έτυχε πολύ καλής υποδοχής στις Βρυξέλλες, όπως πιθανώς γνωρίζετε, είμασταν η δεύτερη χώρα που κατέθεσε σχέδιο. Έχει έκταση 4.000 σελίδες, περιλαμβάνει περισσότερες από 170 μεγάλες πρωτοβουλίες, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ψηφιακό μέτωπο, στην πράσινη μετάβαση, σε θέσεις εργασίας, σε δεξιότητες, στην κοινωνική συνοχή. Άρα, έχω την πεποίθηση ότι θα προσδώσει επιπρόσθετη δύναμη πυρός ώστε να ενισχυθεί πολύ η ανάκαμψή μας αφότου λήξει η πανδημία».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ελληνικό δημόσιο χρέος, που αποτελεί ένα ακόμα δομικό πρόβλημα της οικονομίας μας:

«Πράγματι, η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ. Αλλά, όπως γνωρίζεις, το χρέος μας έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι πληρωμές είναι σχετικά χαμηλές, τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία, αναλογικά με το χρέος. Οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες για την Ελλάδα. Πριν από λίγες ημέρες μάς αναβάθμισε η Standard & Poor’s.

Σήμερα εκδίδουμε, μετά από καιρό, 5ετές ομόλογο. Δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό προφανώς σχετίζεται με την επιπλέον ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά πιστεύω ότι πρόκειται και για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ότι υλοποιεί την πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της. Αναλάβαμε την εξουσία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με την υπόσχεση ότι θα μειώσουμε τους φόρους, θα εστιάσουμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έχουμε καταφέρει να το κάνουμε πράξη ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενδιαφέρον ότι στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας συμφωνήσαμε σε μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24 στο 22% και έχουμε κατορθώσει να προωθήσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις ακόμα και σε μία περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας ήταν στραμμένο στην πανδημία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ