Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Πρεμιέρα με το δεξί - Στοίχημα οι επόμενες ημέρες

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το πρώτο βήμα έγινε. Χθες είχαμε τραπεζάκια έξω, πολλά χαμόγελα από πελάτες και επιχειρηματίες και πλέον το μόνο ζητούμενο είναι να συνεχίσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας, σημάδια της οποίας φαίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Η πρώτη ημέρα ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική για τις περισσότερες επιχειρήσεις της εστίασης και όλοι οι παράγοντες του κλάδου περιμένουν να υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές, τα καταστήματα γνώρισαν ημέρες δόξας. Πάρα πολύς κόσμος, που στην πλειονότητά τους, τήρησαν τους κανόνες.

Βέβαια δεν ήταν για όλες τις επιχειρήσεις η ίδια εικόνα. Αρκετές, ειδικά από τον κλάδο των εστιατορίων δεν άνοιξαν και αυτό γιατί αφενός δεν μπόρεσαν να κάνουν εγκαίρως της απαραίτητες προμήθειες και αφετέρου διότι δεν διέθεταν όλα εκείνους τους εξωτερικούς χώρους, ώστε να φιλοξενήσουν τους πελάτες τους.

Στοίχημα πλέον η τήρηση των υγειονομικών κανόνων 

Στο Αθήνα πολύς κόσμος υπήρχε στις παραλίες, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι, Σύνταγμα κ.α. Ευχή όλων βέβαια είναι η τήρηση των κανόνων να είναι ανάλογη και σήμερα και τις επόμενες ημέρες, αλλά ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος.

Εκπρόσωποι πάντως του κλάδου, αναφέρουν ότι οι καταστηματάρχες μπορούν και θα τηρήσουν τους κανόνες και στέλνουν ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που … «κάνουν τα στραβά μάτια», να μην το πράξουν διότι θα πλήξουν τον κλάδο στο σύνολό τους.

Πολύ καλή χαρακτήρισε την εκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ - Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι τα καφέ της πόλης άρχισαν να γεμίζουν κόσμο γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ στα εστιατόρια οι κρατήσεις για σήμερα είναι στο 50% και για αύριο, στο 80%, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, Σταυρό, Ασπροβάλτα, Μηχανιώνα και αλλού.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει νωρίτερα»

«Η εστίαση θα μπορούσε να είχε ανοίξει από τον Απρίλιο με τους ίδιους όρους και τα ίδια μέτρα προστασίας», τόνισε ο Μ. Επιτροπίδης και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τα καταστήματα σε ορεινές περιοχές, που δεν έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε υπαίθριους χώρους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στον Χορτιάτη, το Πανόραμα, τον Σοχό και σε άλλες περιοχές, δεν μπορούν οι πελάτες να καθίσουν σε υπαίθριους χώρους. Δεν πρέπει να αποκλείονται τα εστιατόρια σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων τους». Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα «είναι μέρα χαράς, γιορτή για την Ελλάδα, επειδή με την επαναλειτουργία της εστίασης επανέρχεται η καθημερινότητα των Ελλήνων».

Πρόκριμα για τον τουρισμό.

Πάντως το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί ένα crash test για τον τουρισμό που ανοίγει και επισήμως το επόμενο Σάββατο 15 Μαΐου. Οι τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πιθανή επιτυχία στην εστίαση θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαβατήριο για ανάλογη επιτυχία και στον δικό τους κλάδο.

Και ναι μεν δεν αναμένουν να γίνονται ουρές από τουρίστες από την πρώτη ημέρα, ωστόσο εκτιμούν ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα είναι ένα καλό χαρτί στα χέρια τους, για την προσέλκυση τουριστών.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ