Η έμφαση της κυβέρνησης στην ατζέντα των φορολογικών ελαφρύνσεων, παρά τη μεγάλη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, συνδέεται άμεσα με την ανάγκη ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία.
Η μείωση του ελλείμματος το 2022 και η αντιστροφή της αυξητικής τάσης του χρέους, την οποία προβλέπουν διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και οίκοι αξιολόγησης, θα είναι πολύ ευκολότερη σε ένα περιβάλλον υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών.
Αυτή, άλλωστε, είναι και η οπτική γωνία των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως της Κομισιόν, που τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ με πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης.
Οι φοροελαφρύνσεις ήταν εξ άλλου στην καρδιά του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ και γι’ αυτό πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε πρόσφατα τη συνέχιση τους και το 2022.
Μεγάλο «αγκάθι» οι ασφαλιστικές εισφορές
Η φορολογική επιβάρυνση στα χρόνια των μνημονίων έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, κάτι που προφανώς ελήφθη υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στις κυβερνητικές εξαγγελίες. H συνολική επιβάρυνση των μισθών (tax wedge) – μέσω της φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών - στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Οι ασφαλιστικές εισφορές - τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών - είναι αυτές που φέρνουν διαχρονικά την Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμου στο tax wedge, καθώς είναι μακράν υψηλότερες από τον μέσο όρο. Ακόμη και μετά τη μείωση που ισχύει από φέτος και τον στόχο να μειωθούν συνολικά κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, οι εισφορές θα παραμείνουν υψηλές με βάση τα διεθνή δεδομένα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!