Νέα
  • ΓΔ: 1401.55 +0.28%
  • Τζίρος: 78,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ

Πηγή: AP Images

Η Ελλάδα θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία τα 17,8 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της για την επίσημη υποβολή των σχεδίων ανάκαμψης από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

«Το ελληνικό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν που αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, και έναν που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό», σημειώνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο προτείνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς».

Η Επιτροπή έχει λάβει συνολικά τρία σχέδια ανάκαμψης και συγκεκριμένα από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι θα αξιολογήσει τα σχέδια εντός του επόμενου διμήνου με βάση τα έντεκα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό και θα μετατρέψει το περιεχόμενό του σε νομικά δεσμευτικές πράξεις.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 13 %.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή έλαβε επίσημα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Τα σχέδια αυτά καθορίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα δημόσιων επενδύσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει κάθε κράτος μέλος με τη στήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Ο RRF είναι το κύριο εργαλείο του μέσου NextGenerationEU, του σχεδίου της ΕΕ για να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19. Θα διαθέσει έως και 672,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων (σε τιμές 2018). Το ποσό αυτό κατανέμεται σε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 312,5 δισ. ευρώ και 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Ο RRF θα διαδραματίσει καίριο ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από την κρίση και διασφαλίζοντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η παρουσίαση αυτών των σχεδίων είναι επακόλουθο εντατικού διαλόγου ανάμεσα στην Επιτροπή και τις εθνικές αρχές των εν λόγω κρατών μελών κατά τους τελευταίους μήνες.

Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει ζητήσει στήριξη συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RRF, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ για δάνεια.

Το ελληνικό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν που αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, και έναν που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Το σχέδιο προτείνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς. 

Σκυλακάκης Σχέδιο Ανάκαμψης
Eurokinissi

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρέδωσε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αντίτυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. «Το σχέδιό μας έχει την ωριμότητα που μας επιτρέπει από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε τα έργα και τις επενδύσεις του Ταμείου, με δικούς μας πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου, μετά την έγκριση του σχεδίου μας που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως η πρόκληση είναι τεράστια και η ευκαιρία για την Ελλάδα μοναδική. 

«Το Σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες. Η  Ελλάδα, που χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δεύτερη χώρα που καταθέτει το τελικό της σχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης. 

Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 27,9 δισ. ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά για επιχορηγήσεις που διατίθεται για τη Γερμανία βάσει του κανονισμού ανέρχεται σε 25,6 δισ. ευρώ. Επειδή το εκτιμώμενο κόστος του γερμανικού σχεδίου είναι υψηλότερο από το ποσό που κατανέμεται στη Γερμανία, κάθε πρόσθετο ποσό θα καλυφθεί από τη Γερμανία.

Το γερμανικό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από έξι προτεραιότητες πολιτικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μέτρα που αφορούν τη δράση για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, τις υποδομές και την εκπαίδευση, την κοινωνική συμμετοχή, την ενίσχυση ενός συστήματος υγείας ανθεκτικού σε καταστάσεις πανδημίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη μείωση των εμποδίων για τις επενδύσεις. Τα έργα του σχεδίου καλύπτουν ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του RRF έως το 2026. Το σχέδιο προτείνει σχέδια και στους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τρία σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) στους τομείς του υδρογόνου, των υποδομών και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και της μικροηλεκτρονικής.

Επόμενα στάδια

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα σχέδια εντός του επόμενου διμήνου με βάση τα έντεκα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό και θα μετατρέψει το περιεχόμενό του σε νομικά δεσμευτικές πράξεις. Η αξιολόγηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει κατά πόσον τα σχέδια συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων ή σημαντικού υποσυνόλου των προκλήσεων που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσον τα σχέδια αφιερώνουν τουλάχιστον το 37 % των δαπανών σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, και το 20 % στην ψηφιακή μετάβαση. Βάσει πρότασης της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα έχει στη διάθεσή του, κατά κανόνα, τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 13 % για κάθε κράτος μέλος. Αυτό εξαρτάται από την έναρξη ισχύος της απόφασης για τους ιδίους πόρους, η οποία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή έχει πλέον λάβει συνολικά τρία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται εντατικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για να τα βοηθήσει να καταρτίσουν σχέδια υψηλής ποιότητας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ