Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη – Ανω του 7% το πρωτογενές έλλειμμα

Τουρισμός / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το πολύμηνο lockdown και οι εκτός προβλέψεων προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για ταχύτερη ανάκαμψη από την περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης, οδηγούν στην επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στην Κομισιον, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021 θα διαμορφώνεται κάτω από το 4%, μεταξύ 3,8% και 3,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4,8% ενώ ένα σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο το οποίο περιλάμβανε δυσμενέστερες εξελίξεις για τη συνεισφορά του τουρισμού στα δημόσια έσοδα, η ανάκαμψη το 2021 θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 3,3% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,8%, η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της κάνει λόγο για 3,5%, ενώ το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει δύο σενάρια: Ανάπτυξη με ρυθμό 3,5%-4% αναμένει στη βασική του πρόβλεψη, ενώ εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο, και αν επανακάμψει το φθινόπωρο (δυσμενές σενάριο), με καθυστερήσεις στην απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανακάμψεως, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη (1,5- 2,0%).

Τι θα κρίνει την ανάπτυξη

Τρείς είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την ανάπτυξη του 2021:

  1. Ο πήχης των τουριστικών εσόδων για την τρέχουσα χρόνια τίθεται στο 60% των εσόδων του 2019. Εφόσον επιτευχθεί, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί ανοδικά. Το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, δημιουργεί σίγουρα αυξημένες προσδοκίες. Σε αντίθετη περίπτωση θα επηρεαστεί αρνητικά ο ρυθμός ανάπτυξης. «Εάν οι τουριστικές εισπράξεις είναι στο 40% των εισπράξεων του '19 έναντι του 60%, που είναι ένα άλλο σενάριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5%», έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
  2. Η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ - είναι ένα κομβικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας φέτος.
  3. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει στη σημαντική αναβαλλόμενη κατανάλωση μετά το τέλος της καραντίνας της οικονομίας. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι όταν ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης, ως αντίδραση στο πολύμηνο lockdown. Tυχόν αύξηση της κατανάλωσης τους επόμενους μήνες κατά 10 έως 15 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και θα απορροφήσει ένα μέρος των αρνητικών συνεπειών του προηγούμενου διαστήματος.

Ανω του 7% το πρωτογενές έλλειμμα

Παράλληλα, άνω από 7% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, δηλαδή θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το 3,88% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021, καθώς έχει εκτιναχθεί το κόστος των μέτρων στήριξης από 7 δισ. ευρώ σε πάνω από 14 δισ. ευρώ.

Μπορεί η «ρήτρα διαφυγής» να έχει διασφαλιστεί και για την επόμενη χρονιά, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι το 2022 δεν θα πρέπει να προσθέσει ακόμη περισσότερα βαρίδια, που δεν είναι εύκολη η διαχείρισή τους. Κατά συνέπεια, η επιβεβλημένη επιστροφή στην δημοσιονομική κανονικότητα, που προδιαγράφεται με την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να γίνει σταδιακά μέσα από μια σειρά μέτρων ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και όχι μέσα από την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ