Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές σε e-αποδείξεις, τεκμήρια, ανείσπρακτα ενοίκια - Παραδείγματα

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Bαθιά ανάσα παίρνουν οι πληγέντες από την πανδημία και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, καθώς δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο στην περίπτωση που δεν κατάφεραν το 2020 να κάνουν e-συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους. Παράλληλα οι πληγέντες δεν θα κινδυνεύσουν να πέσουν στην παγίδα φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Για αυτές τις κατηγορίες αναστέλλονται τα δύο μέτρα, όπως προβλέπεται στην τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις και συγκεκριμένα πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από το 30% που ήταν και η υποχρέωση, το πέναλτι φόρου θα επιβάλλεται με συντελεστή 11%, αντί του 22% που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα, οι επιπλέον επιβαρύνσεις διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  1. Φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ το 2020 όφειλε να πραγματοποιήσει e-δαπάνες 12.000 ευρώ. Εάν έχει πραγματοποιήσει δαπάνες 8.800 ευρώ που αντιστοιχούν στο 22% του εισοδήματός του, θα πληρώσει πέναλτι 11%, ήτοι 352 ευρώ.
  2. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ  ήταν υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ .Εάν τελικά πραγματοποίησε δαπάνες 7.500 ευρώ που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός του, θα καταβάλει πέναλτι 165 ευρώ.
  3. Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει e-αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ. Εάν έκανε δαπάνες 4.600 ευρώ που αντιστοιχούν στο 23% του εισοδήματός του, θα καταβάλει πέναλτι 154 ευρώ.
  4. Ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ όφειλε το 2020 να έχει προχωρήσει σε δαπάνες ύψους ύψους 3.000 ευρώ. Εάν τελικά οι e-συναλλαγές του περιορίστηκαν στα 2.200 ευρώ που αντιστοιχούν στο 22% του εισοδήματός του, θα πληρώσει πρόστιμο 88 ευρώ.

Τεκμήρια

Αναστέλλεται η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Δηλαδή, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου. Απαραίτητη προϋπόθεση ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη -είτε το 2019 είτε το 2020- να μην έχουν φορολογηθεί βάσει των τεκμηρίων.

Σημειώνεται ότι το 2019 «πιάστηκαν» στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Aνείσπρακτα ενοίκια

Τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή. Mε το ισχύον καθεστώς, εάν οι ιδιοκτήτες δεν κινηθούν νομικά εναντίον των ενοικιαστών, θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα δηλωθούν σε ειδικό κωδικό του Ε2 και αυτομάτως μεταφέρονται στο έντυπο E1, δηλαδή το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης και οι ιδιοκτήτες μπορεί να φορολογηθούν επ' αυτών με συντελεστές από 15% μέχρι και 45%.

Η ρύθμιση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 και κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για αυτά, καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις ΔΟΥ πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Χωριστή δήλωση

Η δυνατότητα του «φορολογικού διαζυγίου», δηλαδή να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις τα ζευγάρια, παρέχεται και φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, μέχρι τις 6 Μαΐου. Όσα ζευγάρια επιλέξουν τελικά τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να μην αγνοήσουν τους κινδύνους των τεκμηρίων, το πρόβλημα με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα των τεκμηρίων, στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Οπότε αν ο ένας σύζυγος βαρύνεται με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, δεν έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί το οικογενειακό εισόδημα. Στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Για τα παιδιά, που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ