«Ζωντάνεψε» η αγορά των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων κατά την προηγούμενη εβδομάδα με σημαντικές εισροές και από ιδιώτες και από επιχειρήσεις και θεσμικούς προς μετοχικά α/κ εσωτερικού, αλλάζοντας κάπως την τάση που υπήρχε για τοποθετήσεις σε ομολογιακά α/κ λόγω του ράλι των ελληνικών ομολόγων.
Θεαματική αύξηση εισροών στα μετοχικά α/κ Εσωτερικού την προηγούμενη εβδομάδα
Πιο συγκεκριμένα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα οι καθαρές εισροές κεφαλαίων προς τα μετοχικά α/κ εσωτερικού (αυτά που επενδύουν μόνο Ελλάδα) διαμορφώθηκαν στα 5,5 εκατ. ευρώ όταν οι εισροές από την αρχή του χρόνου (4/1) προς την συγκεκριμένη κατηγορία είχαν διαμορφωθεί στα 10,541 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά οι συνολικές εισροές προς τα μετοχικά α/κ εσωτερικού διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα.
Οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο για υψηλότερες αποδόσεις
Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν αυξήσει το ρίσκο που μπορούν και θέλουν να πάρουν και προτιμούν κάποιο μέρος της ρευστότητας να τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια με επαγγελματική διαχείριση και ορίζοντα άνω της διετίας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εάν κάποιοι δούν μεγάλες αποδόσεις δεν θα μπορούν να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους.
Την τάση για αμοιβαία κεφάλαια προωθούν πλέον και οι ίδιες οι τράπεζες αλλά και κάποιες ασφαλιστικές, θεωρώντας ότι πλέον κάποιοι επενδυτές, όσο συντηρητικοί και αν είναι, δεν μπορούν να μείνουν σε αποδόσεις κάτω του 0,4%. Επίσης, οι διεθνείς τάσεις δείχνουν ότι από το τελευταίο τρίμηνο 2020, υπάρχει μεγάλη στροφή από τα ομολογιακά α/κ, τα οποία έχουν υπεραποδώσει προς μετοχικά α/κ.
Σύμφωνα με στοιχεία της EFAMA (Διεθνής Ένωσης Συλλογικών Επενδύσεων, που αριθμεί 30 ευρωπαικά κράτη ), πάνω από 2 τρισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε ομολογιακά α/κ από την έναρξη της πανδημίας και τουλάχιστον 1,2 τρισ. ευρώ εξ' αυτών μεταφέρθηκαν το 2021 σε μετοχικά α/κ.
Η ίδια τάση ακολουθήθηκε και στην ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά με πολύ χαμηλότερους όγκους σε σχέση με την Ευρώπη. Μετά τις μαζικές εισροές ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2019 και 2020 στα ομολογιακά εσωτερικού, σταδιακά και από το β' εξάμηνο 2020 κάποια κεφάλαια είχαν αρχίσει να τοποθετούνται και στα μετοχικά α/κ εσωτερικού. Τα 10,54 εκατ. ευρώ που είναι οι καθαρές εισροές από την αρχή του χρόνου μπορεί να ακούγεται πολύ μικρό νούμερο αλλά για μία αγορά που ουσιαστικά ήταν εξαφανισμένη μέχρι πριν 3 χρόνια (οι τράπεζες προτιμούσαν να κατευθύνουν τα κεφάλαια προς τις προθεσμιακές καταθέσεις) πλέον έχει αποκτήσει σφυγμό και όσο ανεβαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να αυξηθούν οι εισροές κεφαλαίων.
Τα μετοχικά α/κ εσωτερικού υπεραπόδωσαν του Γενικού Δείκτη
Σε επίπεδο αποδόσεων, ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου έχει αποδώσει 11,08% από την αρχή του έτους και στα μετοχικά α/κ εσωτερικού (μετοχικά α/κ Ελλάδας) από τα 42 μετοχικά α/κ στη λίστα της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, τα 24 είχαν αποδόσεις καλύτερες του Γενικού Δείκτη ενώ 10% είχαν χειρότερες αποδόσεις από τον Γενικό Δείκτη αλλά πάνω από το 10%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της χρηματιστηριακής αγοράς,, μέχρι τις αρχές 2021 τα περισσότερα μετοχικά α/κ εσωτερικού είχαν χαμηλά ποσοστά σε τραπεζικές μετοχές αλλά από τον Ιανουάριο 2021 έχουν αυξήσει σημαντικά. Επίσης το τελευταίο διάστημα αύξησαν και θέσεις σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ , Μυτιληναίος, Titan International, Coca Cola , ΑΔΜΗΕ και Aegean.
Μείωσαν ρευστότητα και αύξησαν ποσοστά σε μετοχές στα χαρτοφυλάκια
Eπίσης, ενώ η μέση ρευστότητα ήταν στα επίπεδα του 18-20% στις αρχές του 2021, σήμερα η μέση ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια έχει μειωθεί στο 10-15% επειδή έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των μετοχών στα επίπεδα του 85-90%.