Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας το φθινόπωρο, και ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2022, θα αποφασίσει η κυβέρνηση την επέκταση ή μη και στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους της αναστολής εφαρμογής της εισφοράς αλληλεγγύης. Στην κυβέρνηση επιθυμούν για λόγους ισότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και για να αποφύγουν τυχόν προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων στα ανώτατα δικαστήρια, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης να έχει γενικευμένο χαρακτήρα από το επόμενο έτος.
Πότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση
Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την οριστική απόφαση θα είναι η εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία μετά το πλήρες άνοιγμα και την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες οι οποίες θα ανατρέψουν τον βασικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους.
Σε διαφορετική περίπτωση, το 2023 η κυβέρνηση σχεδιάζει την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων.
Εκτιμάται ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και συνταξιούχους.
Για τους μισθωτούς που λαμβάνουν πάνω από 12.000 ευρώ έχει μηδενιστεί από τον Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020. Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων, ενώ πλέον από το 2022 ή το 2023 δεν θα έχουν ούτε αυτές οι κατηγορίες παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης.
Τα οφέλη για εργαζόμενους και συνταξιούχους
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα που ξεπερνούν ετησίως τα 12.000 ευρώ, που σημαίνει ότι η κατάργηση της μηνιαίας κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, του Δημοσίου και των συντάξεων θα έχει θετική επίπτωση σε όσους λαμβάνουν μεικτό μισθό ή συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Το όφελος σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ξεκινά από 3,07 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φτάσει τα 306 ευρώ μηνιαίως για μισθό 6.500 ευρώ. Όσο υψηλότερος είναι ο μισθός, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος.
Eνδεικτικά, για τους εργαζομένους ή τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές 1.000 ευρώ η μείωση των μηνιαίων κρατήσεων και συνακόλουθα η αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών θα είναι της τάξεως των 3,07 ευρώ, για όσους έχουν μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές 1.100 ευρώ οι κρατήσεις θα μειωθούν και οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν, αντίστοιχα, κατά 5,34 ευρώ τον μήνα.
Για όσους λαμβάνουν 1.200 ευρώ τον μήνα οι κρατήσεις θα μειωθούν και οι αποδοχές θα αυξηθούν, αντίστοιχα, κατά 7,54 ευρώ τον μήνα, για όσους λαμβάνουν μηνιαίως 1.500 ευρώ οι κρατήσεις θα μειωθούν κατά 9,5 ευρώ τον μήνα, και για όσους λαμβάνουν 2.000 ευρώ τον μήνα οι κρατήσεις θα μειωθούν κατά 41,14 ευρώ τον μήνα.
Πολύ μεγαλύτερες μειώσεις κρατήσεων και συνακόλουθα αυξήσεις καθαρών αποδοχών θα ισχύσουν για τους υψηλόμισθους ή όσους παίρνουν μεγάλες συντάξεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!