Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Ποιες αλλαγές προτείνει στους δημοσιονομικούς κανόνες

Κλάους Ρέγκλινγκ
Πηγή: EU Estonian Presidency

Ισχυρό ρεύμα για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργεί η αλλαγή των δεδομένων στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει και σε σημαντική αλλαγή των υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πήρε μέρος στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), τοποθετούμενος υπέρ της αλλαγής του κανόνα που προβλέπει ότι το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Ο Ρέγκλινγκ τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενός νέου δημοσιονομικού κανόνα που δεν θα επιτρέπει την αύξηση των δαπανών με ρυθμό μεγαλύτερο από την τάση του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ πρότεινε να διατηρηθεί ο στόχος 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμα.

Αιτιολόγησε την άποψή του για αναθεώρηση του κανόνα χρέους, εξηγώντας ότι η δυνατότητα των χωρών να εξυπηρετούν το χρέος τους είναι σήμερα μεγαλύτερη – αν και το πόσο μεγαλύτερη είναι, όπως είπε, θέμα συζήτησης - σε σχέση με αυτή που υπήρχε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν συμφωνήθηκαν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Τα επιτόκια, είπε, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, θα είναι πιθανότατα μόνιμα χαμηλότερα από ότι ήταν πριν από 10, 20 ή 30 χρόνια. «Μπορεί να αυξηθούν και περιμένω να αυξηθούν από το σημερινό επίπεδο, αλλά πιθανότατα δεν θα επανέλθουν, κατά μέσο όρο, στα επίπεδα που ήταν πριν από 20, 30 χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα χρέους των χωρών είναι μεγαλύτερη σήμερα από ότι θεωρούσαμε πριν από μερικές δεκαετίες. Επομένως, με την έννοια αυτή, το να έχουμε υψηλά επίπεδα χρέους δεν είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, υπάρχουν, βεβαίως, όρια».

Σε άλλη τοποθέτησή του, με άρθρο στο Eurofi Magazine, o Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Όπως πολλοί άλλοι, θα υποστήριζα ότι πρέπει να βασιστούμε περισσότερο σε ορατές μεταβλητές. Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε έναν κανόνα για την αύξηση των δαπανών, για παράδειγμα, να αποτρέψουμε την αύξηση των δημόσιων δαπανών ταχύτερα από την τάση αύξησης του ΑΕΠ. Θα υποστήριζα επίσης ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το όριο του 60% για το χρέος, ενώ το όριο του 3% για το ετήσιο έλλειμμα παραμένει σημαντικό».

Η συζήτηση, είπε ο Ρέγκλινγκ, επισκιάστηκε από τη συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας, «αλλά θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία να σκεφθούμε για το πώς οι δημοσιονομικοί κανόνες μας θα βοηθήσουν τις χώρες, τα κοινοβούλια και τις αγορές να αντιληφθούν πώς θα είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, η συζήτηση για την αλλαγή του ΣΣΑ, η οποία είχε δρομολογηθεί πριν από την πανδημία για να ξεκινήσει το 2020, θα γίνει φέτος στο Eurogroup. Και θα γίνει σε μία περίοδο τεράστιας αύξησης των επιπέδων χρέους στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, με τον μέσο όρο να πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ και μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα – η πρώτη ξεπέρασε ήδη το 160% και η δεύτερη πλησιάζει το 115%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ