Τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ελλάδα, όπως και μια σειρά άλλων χωρών, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη μετά και τις παρενέργειες της πανδημίας σε οικονομία και κοινωνία περιγράφει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του (Going for Growth 2021).Όπως αναφέρει η πανδημία επιβράδυνε μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μέσω της βελτίωσης της εισπραξιμότητας.
Ο Οργανισμός χτυπάει «καμπανάκι» για τα «κόκκινα» δάνεια που εμποδίζουν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, τον κίνδυνο των χρεοκοπιών επιχειρήσεων λόγω του αρνητικού αποτυπώματος της υγειονομικής κρίσης αλλά και την έλλειψη επενδυσεων. Για την αύξησή τους προτείνει την αναβάθμιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο τρίπτυχο απασχόληση ,εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς η έλλειψη δεξιοτήτων εμποδίζει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ενώ τονίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο ΟΑΕΔ στη σύνδεση των θέσεων εργασίας με την κατάρτιση.
Ο Οργανισμός ζητά ακόμα να υπάρξει αναμόρφωση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας ώστε να λειτουργήσουν ως αρωγός στα νοικοκυριά που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και δεν είναι άλλα από αυτά που ζούσαν και πριν την υγειονομική κρίση σε κατάσταση φτώχειας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση ,η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της πανδημίας με το ΑΕΠ να είναι 46% και παραγωγικότητα 48% χαμηλότερα σε σχέση με πολλές χώρες του ΟΟΣΑ.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτείνεται να προχωρήσει η χώρα περιλαμβάνονται:
- Επιτάχυνση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας
- Βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης με κατάρτιση των λειτουργών και χρήση δεικτών απόδοσης
- Αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών
- Άμεση εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νόμου
- Αλλαγή και βελτίωση του συστήματος αναζήτησης εργασίας και κατάρτισης
- Παροχή voucher που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να επιλέγουν
- ενδιάμεσο για ενεργές πολιτικές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων ιδιωτικών αντίστοιχων
- Μετατροπή των συμβάσεων μονιμότητας των εκπαιδευτικών, σε μακροχρόνιες συμβάσεις ώστε να ενισχυθεί η αποδοτικότητα τους
- Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και παροχή ειδικών επιδομάτων για τους χαμηλόμισθους
- Ενίσχυση πολιτικών για υποστήριξη οικογενειών, με προτεραιότητα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους
- Επιτάχυνση επενδύσεων
- Τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με εξειδικευμένους συμβούλους για να βελτιωθεί η αναζήτηση εργασίας και κατάρτισης.