Μπορεί τα εμβολιαστικά προγράμματα των ευρωπαϊκών χωρών να παρουσιάζουν καθυστερήσεις και επικοινωνιακά λάθη, αλλά τουλάχιστον στις αγορές οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε επίπεδα – ρεκόρ και η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερη από την αρχή του έτους για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, ενώ η μεγάλη αλλαγή τάσης όσον αφορά τις προβλέψεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών δείχνει ότι σιγοβράζει μία ανάκαμψη στις επενδύσεις και την κατανάλωση.
Οι αναλυτές αναθεωρούν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταλλευτικών εταιρειών, αυτοκινητοβιομηχανιών και πετρελαϊκών εταιρειών, που θεωρούν ότι θα γνωρίσουν μεγάλη άνοδο καθώς η παγκόσμια οικονομία θα γίνει και πάλι εύρωστη.
Αν αυτός ο ενθουσιασμός είναι δικαιολογημένος θα γίνει πιο σαφές αυτό τον μήνα, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο. Αιτία της αισιόδοξης στάσης των αγορών είναι η πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να επιτύχει σε λίγους μήνες την ανοσία του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της έναντι του κορονοϊού καθώς και οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και η Ασία βρίσκονται σε ισχυρή πορεία ανάκαμψης.
Η Γαλλία πέτυχε τον στόχο για τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων πολιτών της μία εβδομάδα πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει, ενώ η Γερμανία διπλασίασε τον ρυθμό των εμβολιασμών.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι η κατάσταση των ευρωπαϊκών αγορών, εξακολουθεί να είναι κατώτερη από ότι σε άλλες περιοχές. Το ευρώ δεν απέχει πολύ από το χαμηλό 5μήνου έναντι του δολαρίου και δεν υπάρχουν ενδείξεις κερδοσκοπικής φρενίτιδας στις αγορές μετοχών.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!