Aπό φορολογικό «κόσκινο», εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις θα περάσουν τα στοιχεία χιλιάδων επιχειρήσεων με τη διασύνδεση του φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε δηλώσεις τους αποκάλυψε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διασύνδεση του ΓΕΜΗ με την ΑΑΔΕ για μεταβολές όπως οι αλλαγές στο κεφάλαιο, στα διοικητικά συμβούλια, στην εκπροσώπηση κ.λπ. Διασύνδεση θα γίνει και για τον ΕΦΚΑ, ωστόσο η «άσκηση» αυτή είναι λίγο πιο δύσκολη γιατί ο ΕΦΚΑ δεν είναι πλήρως μηχανογραφημένος. Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε επίσης ότι από τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργηθεί το νέο Taxis και το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η σταδιακή μετάβαση σε ένα σύγχρονο καθεστώς αυτόματης ενημέρωσης και διασύνδεσης του μητρώου φορολογουμένων με τα άλλα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.
Οσον αφορά στη σύνδεση με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, στόχος είναι η άντληση στοιχείων και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι για την κατάσταση των επιχειρήσεων και στη συνέχεια η διασταύρωση τους με τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ.
Από τις διασταυρώσεις με το ΓΕΜΗ θα διαπιστώνεται εάν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν έναρξη δραστηριότητας υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Όσο και αν φαίνεται αυτονόητη η υποβολή δήλωσης, εντούτοις δεν είναι. Τυχαίος έλεγχος της ΑΑΔΕ πριν από έναν χρόνο αποκάλυψε ότι 40.761 ΑΦΜ δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Η διασύνδεση με το ΓΕΜΗ θα επιτρέψει επίσης την αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (όπως έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη ή μετοχικές αλλαγές).
Πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Φορολογικής Διοίκησης και θα οδηγήσουν στον πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών, την ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και την αυτοματοποίηση όλων των συναλλαγών που απαιτούνται για τον υπολογισμό και την είσπραξη των φόρων.
Η διασύνδεση θα γίνει και για τον ΕΦΚΑ, αλλά πρόκειται για μια πιο επίπονη διαδικασία που χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, όταν υλοποιηθεί θα δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός ηλεκτρονικός κλοιός, με στόχο τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής. Θα λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ αναλυτικά στοιχεία για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται από τους εργοδότες για το προσωπικό που απασχολούν, τα οποία στη συνέχεια διασταυρώνονται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Μετά τη λήψη του αρχείου εντοπισμού θα πραγματοποιείται αξιολόγηση με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου των υπόχρεων που -ενώ όφειλαν- δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΥ για τον μήνα που εντοπίστηκαν να απασχολούν υπαλλήλους.
Ήδη πραγματοποιούνται διασταυρώσεις με την ΕΡΓΑΝΗ για τη διασταύρωση των στοιχείων του απασχολούμενου προσωπικού, με τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε3.