Νέα
  • ΓΔ: 1532.68 -0.44%
  • Τζίρος: 34,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: Ασκηση για δυνατούς λύτες το άνοιγμα της αγοράς - Αντιδράσεις και εκπλήξεις στο παρά πέντε

Κλειστά καταστήματα / Πηγή: Intime
Κλειστά καταστήματα / Πηγή: Intime

Ασκηση για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αύριο Δευτέρα 5 Απριλίου. Η χθεσινή ΚΥΑ ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και το κυριότερο να δημιουργήσει συνθήκες δύο ταχυτήτων.

Η αγορά στις τρεις περιοχές που τελικά δεν ανοίγουν τελικά, πραγματικά βράζει και δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι τελικά οι εξελίξεις, αφού οι επιχειρηματίες απειλούν με αντάρτικο και με κηδειόχαρτα. Τι θα συμβεί κανείς δεν γνωρίζει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι από την Δευτέρα θα υπάρχουν ευτράπελα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η απόφαση της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, έλεγε ότι σε όλη την Επικράτεια ανοίγει το λιανικό εμπόριο. Εν συνεχεία οι επιστήμονες εισηγήθηκαν να μην ανοίξει το λιανικό εμπόριο σε τρεις περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη) που υπάρχει σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση.

Οι έμποροι στις περιοχές αυτές που είχαν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα βγήκαν στα κάγκελα και ίσως όχι άδικα απειλώντας ότι είτε δεν θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, είτε ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζουν ότι οι νόμοι είναι νόμοι και θα τηρηθούν στο ακέραιο, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. Παράλληλα σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ότι η αναστολή λειτουργίας για αυτές τις τρεις περιοχές ισχύει για μία μόνο εβδομάδα και την Τετάρτη στην συνεδρίαση των ειδικών το θέμα θα επανεξεταστεί.

Αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο, μία αναστάτωση, η οποία μεγάλωσε το βράδυ του Σαββάτου όταν και εκδόθηκε η ΚΥΑ, η οποία περιείχε εκπλήξεις.

Ποιες ήταν αυτές; Ότι δίνεται η δυνατότητα για το άνοιγμα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου «των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop) μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away

Αξίζει να επισημανθεί ότι η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική αλλά και όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».

Δεν θα λειτουργήσει τα mall σε Αττική και Θεσσαλονίκη 

Η συγκεκριμένο διάταξη αφορά ουσιαστικά μικρά εμπορικά κέντρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, αλλά όχι τα mall όπως τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι, αφού αυτά υπάρχουν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι δεν ανοίγει τελικά την Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Παράλληλα μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί με τις διαδημοτικές μετακινήσεις με πλοίο, μετά το γενικό χαμό που παρατηρήθηκε, από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αττικής που ήθελε χθες να πάει στην Σαλαμίνα. Όπως διευκρινίζεται δεν επιτρέπεται η μετακίνηση με πλοίο, με τον κωδικό 6.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις, πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος για την μετακίνηση με πλοίο (λόγοι υγείας, εργασίας κ.λπ.).

Αποζημίωση 5.000 ευρώ για τα κλειστά εμπορικά ζητούν τρεις περιφερειάρχες

Να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των κλειστών εμπορικών καταστημάτων Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης με το ποσό των 5.000 ευρώ, ζητούν με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως επισημαίνουν η απόφαση ήταν παράδοξη καθώς «άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης». Ανατρέπει δε «τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα». 

Ακολουθεί ολόκληρη η κοινή επιστολή «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Στ. Πέτσας: Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και πολίτες δίνουμε μαζί την μάχη

Το πώς μπορεί να υπάρξει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η επιτήρηση με περισσότερα κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ, αλλά και για το τι μπορεί να γίνει, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς στην περιοχή της Πάτρας ήταν τα θέματα που συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας με τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο δημαρχείο Πάτρας.

Ο κ. Πέτσας που βρίσκεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα και έχει μία σειρά επαφών με τοπικούς φορείς τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πελετίδη: «Συζητήσαμε δύο πολύ βασικά θέματα που έθεσε ο δήμαρχος και παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα. Τα δύο βασικά σημεία που συζητήσαμε σε αυτή τη φάση, είναι το πώς μπορούμε να έχουμε μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτή η επιτήρηση με περισσότερα ενδεχομένως κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς, εγώ αυτό που μπορώ να πω ότι συζητήσαμε σε πολύ καλό πνεύμα με τον δήμαρχο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι «συναντηθήκαμε με τον Στέλιο Πέτσα για να δούμε το ζήτημα των καταστημάτων σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη για να μην ανοίξουν» και πρόσθεσε: «Εμείς αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατευθεί η υγεία και αναλύσαμε και τα αιτήματα, τα οποία είχαμε κατά καιρούς βάλει».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ