Πάνω από το 4% βάζει τον πήχη της ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει αναθεώρηση της εκτίμησης, που περιέχεται στον προϋπολογισμό και η οποία τοποθετείται στο 4,8%.
Κλειδί όλων είναι ο τουρισμός που είναι ο άγνωστος Χ για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2021. Και αυτό διότι πολλά θα εξαρτηθούν, αφενός βέβαια από την εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου και εξίσου σημαντικό από την πολιτική που θα ακολουθήσουν χώρες όπως η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία, που αποτελούν μεγάλους πελάτες για την Ελλάδα.
Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού κυριάρχησε σήμερα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το σχέδιό μας για το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού προβλέπει να ξεκινήσουμε στις 14 Μαΐου, με όλες εκείνες τις χώρες, από τις οποίες διαχρονικά υποδεχόμαστε ταξιδιώτες». Υπογράμμισε επίσης πως το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει 5 «γραμμές άμυνας».
Σχετικά με την παράταση της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε στη FAZ ότι «φέτος θα είναι ευκολότερο να παραταθεί η ταξιδιωτική περίοδος» και πρόσθεσε πως «μετά τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα του εμβολιασμού θα έχει επιλυθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη τουριστική ζήτηση, η οποία δε θα έχει ακόμη ικανοποιηθεί. Κάποιοι θα θέλουν να έρθουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα προετοιμάζεται γι' αυτό».
Στην παρούσα φάση στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η θετική επίπτωση που αναμένουν να υπάρξει από το κομμάτι της κατανάλωσης, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Και αυτό διότι ήδη και με κλειστή την αγορά, οι Ελληνες βρήκαν τρόπους να καταναλώσουν, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να ζει ημέρες δόξας.
Επιστροφή με προσδοκίες
Από τη Δευτέρα που ανοίγουν και τα καταστήματα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτίναξη της κατανάλωσης. Αυτό το στηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς, αλλά και αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου σε δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι η ανάγκη που έχουν πολλοί να πάνε σε καταστήματα και να ξοδέψουν, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής.
Ο άλλος λόγος είναι η«επίθεση τιμών» που ετοιμάζουν οι καταστηματάρχες. Υπάρχει ένα τεράστιο stock από χειμερινά είδη, τα οποία πάση θυσία πρέπει να ρευστοποιηθούν, αφενός για να χρηματοδοτήσουν την επόμενη γκάμα και αφετέρου να μειωθεί ο κίνδυνος το εμπόρευμα να μείνει στα αζήτητα λόγω αλλαγής της τάσης ή της μόδας. Βέβαια αυτό ισχύει περισσότερο στην ένδυση.
Ανάπτυξη πάνω από 4% βλέπει το ΥΠΟΙΚ
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά χθες, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στον πολίτη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ενώ αναφερόμενος στην εκτιμώμενη ανάπτυξη τόνισε ότι είναι απολύτως εφικτός ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 4% φέτος.
Οπως σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος σχετικά με τον τουρισμό, το βασικό σενάριο προβλέπει την επιστροφή του τουρισμού στο 45% του τζίρου του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί και σενάρια ταχύτερης ανάκαμψης αλλά και δυσμενέστερα σενάρια για τα οποία, όπως επεσήμανε, υπάρχει επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων.
Σε ότι αφορά το πακέτο στήριξης, σημείωσε ότι η αγορά είναι και στα πρώτα βήματα της επιστροφής της στην κανονικότητα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν αυτή εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα τότε θα αρχίσουν να αποσύρονται» τα μέτρα στήριξης.
«Τα μέτρα δεν μπορούν να αποσυρθούν αύριο το πρωί και δεν πρέπει να αποσυρθούν. Αυτό είναι βασικό θέμα και προτεραιότητα της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά forum στα οποία συζητάμε σχετικές παρεμβάσεις», σημείωσε ο υπουργός.
Ειδική αναφορά έκανε και στα στοχευμένα μέτρα που ξεκίνησε να λαμβάνει η κυβέρνηση, με το ξεκίνημα να αφορά την εστίαση. Σημείωσε ότι μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία «διευρύνουμε όσο μπορούμε στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης στους κλάδους που πραγματικά θέλουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Σχεδιάζουμε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε τα σχετικά κονδύλια και όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε».
Σε ερώτημα για το τι θα γίνει αν υπάρξει ένα δυσμενές σενάριο ανέφερε ότι «υπάρχει και αισιόδοξο σενάριο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού πέραν του 45% που είναι το βασικό σενάριο για την πορεία του σε σχέση με το 2019. «Αλλά είναι προφανές ότι ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε και το δυσμενές σενάριο, έχουμε συνεκτιμήσει και διάφορους παράγοντες αβεβαιότητας, οι οποίοι δε δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα σε ότι αφορά στο ταμείο της. Το ταμείο αντέχει, γιατί κάνουμε πολύ στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία» ανέφερε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!