Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι λόγοι πίσω από τη γρήγορη διανομή του πλεονάσματος και ποιοι ωφελούνται από τη νέα κυβερνητική απόφαση

Με μία κίνηση που αιφνιδίασε και τους παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το πουγκί που έφτιαξε το πλεόνασμα-μαμούθ, το οποίο πιστοποιήθηκε νωρίτερα τόσο από την Eurostat όσο και από την ΕΛΣΤΑΤ, και «μοίρασε» 1,1 δις ευρώ, άμεσα καταβλητέο από εφέτος και επαναλαμβανόμενο για τα επόμενα χρόνια.

Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος εξέπληξε τους πάντες, αφού ουσιαστικά είναι διπλάσιο του στόχου που είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει και καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,3% του ΑΕΠ ή 3 δις ευρώ.

Οικονομική και πολιτική εξήγηση της βιασύνης

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί τόση βιασύνη· την απάντηση έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τόνισε ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα πρέπει να διανεμηθεί με τον χαρακτήρα των μόνιμων μέτρων μέσα στο 2025. Αυτή, βέβαια, είναι η οικονομική προσέγγιση του θέματος, ενώ η πολιτική απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προκαλέσει συνεχή θετικά σοκ στην κοινωνία, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα.

Η επόμενη προαναγγελθείσα θετική εξαγγελία είναι προγραμματισμένη για τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει νέο πακέτο μέτρων που θα ισχύσουν από το 2026, με στόχο νέα μείωση των φόρων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αν η πορεία της οικονομίας το επιτρέψει.

Οι τρεις πηγές του πλεονάσματος

Από πού, όμως, προήλθε η εντυπωσιακή αυτή υπέρβαση του στόχου;

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης, «το πλεόνασμα προέρχεται από τρεις πηγές:

  1. Η πάταξη της φοροδιαφυγής με τη χρήση ψηφιακών μέσων έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Η σύγχρονη τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποφέροντας θετικά αποτελέσματα για τα δημόσια ταμεία.
  2. Η οικονομία έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία έξι χρόνια, με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών. Αυτές οι βελτιώσεις έχουν επιδράσει θετικά, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για τους εργαζόμενους και ενισχύοντας την ευημερία των νοικοκυριών.
  3. Παράλληλα, η εξοικονόμηση κρατικών δαπανών αποτελεί έναν ακόμα πυλώνα της οικονομικής στρατηγικής, με τη μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, καθώς και ασφαλιστικών εισφορών. Σε συνδυασμό με τις μόνιμες πολιτικές στήριξης των πολιτών, τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης είναι εμφανή, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική στήριξη των πολιτών και όχι σε ευκαιριακά μέτρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Τι φέρνουν τα νέα μέτρα

Τρεις μόνιμες παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα προωθεί η κυβέρνηση από το 2025, με στόχο να στηρίξει νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πίεση από το αυξημένο κόστος διαβίωσης, να ενισχύσει τις ευάλωτες ομάδες και να στηρίξει την οικονομία με αυξημένες δημόσιες επενδύσεις.

Ακολουθεί αναλυτικός οδηγός για το τι αλλάζει.

1. Μόνιμη επιστροφή ενοικίου σε 948.000 νοικοκυριά

Από τον Νοέμβριο του 2025, η κυβέρνηση καθιερώνει τη μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο σε περίπου 948.000 ενοικιαστές με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Η επιστροφή αφορά τόσο την κύρια κατοικία όσο και φοιτητική στέγαση.

Πώς λειτουργεί: 

• Η επιστροφή θα αντιστοιχεί στο 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου
• Το ποσό θα καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο, απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων
• Για την κύρια κατοικία, το μέγιστο ποσό επιστροφής είναι 800 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί
• Για τη φοιτητική κατοικία, το μέγιστο ποσό είναι 800 ευρώ

Εισοδηματικά και περιουσιακά όρια: 

• Άγαμοι: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ
• Έγγαμοι/σύμφωνο συμβίωσης: Έως 28.000 ευρώ, +4.000 ευρώ για κάθε παιδί
• Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 31.000 ευρώ, +5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί μετά το πρώτο
• Η συνολική ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ για άτομο, με +20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας
• Δεν υπάρχει περιουσιακό όριο για τη φοιτητική κατοικία

Ποιοι ωφελούνται:
Η ρύθμιση αναμένεται να καλύψει το 80% των ενοικιαστών, δηλαδή περίπου 1.280.000 πολίτες, με ετήσιο κόστος 230 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Ετήσια οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. πολίτες

Μόνιμη καθιέρωση της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, η οποία αφορά:
• Συνταξιούχους άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα έως:
o 14.000 ευρώ (άγαμοι), περιουσία έως 200.000 ευρώ
o 26.000 ευρώ (έγγαμοι/σύμφωνο συμβίωσης), περιουσία έως 300.000 ευρώ
• Δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του e-ΕΦΚΑ
• Ανασφάλιστους υπερήλικες

Χαρακτηριστικά της ενίσχυσης: 

• Καταβάλλεται μέχρι 30 Νοεμβρίου κάθε έτους
• Είναι καθαρό ποσό, αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο
• Δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς το Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία

Ποιοι καλύπτονται: 

• 1.157.551 συνταξιούχοι (62% του συνόλου των άνω των 65 ετών)
• 248.823 άτομα με αναπηρία
• 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες

Εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος: 360 εκατ. ευρώ ετησίως

3. Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

Από το 2025, το ΠΔΕ ενισχύεται κατά 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι επενδύσεις εν μέσω διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.

Στόχοι της αύξησης: 

• Επιτάχυνση μεγάλων έργων υποδομής
• Στήριξη της εσωτερικής ζήτησης και της απασχόλησης
• Αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών από τους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο

Η αύξηση στο ΠΔΕ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο σταθερής δημοσιονομικής επέκτασης, που επιχειρεί να ισορροπήσει τη στήριξη της κοινωνίας με την ανάγκη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ