Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασμοί: Πόσο κινδυνεύουν εξαγωγές και τουρισμός – Πρόκληση το άνοιγμα σε νέες αγορές

containers
Πηγή: Eurokinissi

Ανησυχία επικρατεί στους Έλληνες εξαγωγείς καθώς και στον τουριστικό κλάδο της χώρας για τις άμεσες και, κυρίως, τις έμμεσες επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρουν οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή Limit Up του Open ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τόνισε ότι η αστάθεια που δημιουργείται από τις συνεχείς μεταβολές στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. «Οι ΗΠΑ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, με τις εξαγωγές μας να αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος», επεσήμανε.

Διακυβεύονται προσπάθειες ετών

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ορατός κίνδυνος να ανακοπεί η ανοδική πορεία που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία έτη και να χαθούν οι πολυετείς προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων να διεισδύσουν στα ράφια των αμερικανικών καταστημάτων. Ο ίδιος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «με λελογισμένες κινήσεις από την ελληνική πολιτεία και την ΕΕ, αλλά και μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ εισαγωγέων και εξαγωγέων, μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα εξαγωγών».

Αν και η ρητορική των ΗΠΑ κινείται προς την κατεύθυνση των οριζόντιων δασμών, ακόμη κι αν το ποσοστό τους μειώθηκε από 20% σε 10%, η Ελλάδα - σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη - πρέπει να επιδιώξει εξαιρέσεις για βασικά προϊόντα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τις επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο.

Έμμεσες απώλειες από την ευρωπαϊκή ύφεση

«Σήμερα, επτά από τις δέκα πρώτες χώρες στις οποίες εξάγουμε είναι εντός ΕΕ, ενώ τρεις είναι εκτός: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία», υπενθύμισε ο ίδιος. Τυχόν μείωση στις εξαγωγές των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών προς τις ΗΠΑ, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, θα επιφέρει συρρίκνωση εισοδημάτων και έμμεσες απώλειες για την Ελλάδα.

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε ακόμα ότι παρότι η αναζήτηση νέων αγορών αποτελεί στρατηγικό στόχο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως εξηγεί: «Αν οι αγορές ήταν όπως η πόρτα του σπιτιού μας, που ξεκλειδώνουμε με ένα κλειδί, θα ήταν κάτι απλό. Όμως χρειάζονται χρόνια δουλειάς για να μπορέσει κανείς να καθιερώσει ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ – για παράδειγμα, το 31% των εξαγωγών μας στις ΗΠΑ αφορά αγροτοδιατροφικά προϊόντα και χρειάστηκαν 25 χρόνια προσπάθειας για να κατακτήσουν τα ράφια».

Η στρατηγική προς νέες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, απαιτεί δεκαετή σχεδιασμό, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΣΕ.

Τουρισμός: Έμμεσες πληγές από οικονομική αναταραχή

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού, ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Οικονόμου, μιλώντας στο Limit Up, προειδοποίησε για σοβαρές έμμεσες επιπτώσεις, ειδικά αν η ευρωπαϊκή οικονομία περάσει σε ύφεση λόγω των δασμών. «Οι Ευρωπαίοι είναι ο βασικός κορμός των τουριστών μας. Αν μειωθούν τα εισοδήματα ή αυξηθούν οι τιμές καταναλωτικών αγαθών, θα περιορίσουν τα ταξίδια», υπογράμμισε.

Η φετινή σεζόν, όπως εκτιμά, δεν θα επηρεαστεί εάν επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων 90 ημερών. Ωστόσο, σε περίπτωση κλιμάκωσης, αναμένεται άμεσο πλήγμα.

Στρατηγική εναλλακτική η Μέση Ανατολή

Η αναζήτηση εναλλακτικών αγορών αποτελεί προτεραιότητα, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι η Μέση Ανατολή ξεχωρίζει. «Πρόκειται για αγορά με προοπτικές, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί επαρκώς», ανέφερε, τονίζοντας ότι η δική του επιχείρηση διατηρεί πολυετή συνεργασία με χώρες της περιοχής και, όπως δηλώνει, η προώθηση του τουριστικού ρεύματος από εκεί καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία στη σημερινή συγκυρία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ