H αύξηση των τιμών των κατεργασμένων τροφίμων τον Φεβρουάριο ήταν ο λόγος που ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, μειώθηκε οριακά μόνο στο 3% από 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (Inflation monitor).
Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν 0,5% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 0,3% τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων επιβραδύνθηκαν (αύξηση 0,2% έναντι 0,8%, αντίστοιχα).
Επιβράδυνση σημείωσαν και οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν 1,6% έναντι αύξησης 2,6% τον Ιανουάριο καθώς και των υπηρεσιών (αύξηση 5,3% έναντι 5,6%, αντίστοιχα).
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε επίσης στο 4,2% από 4,4%. Ωστόσο, παραμένει 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ενώ η διαφορά του γενικού πληθωρισμού της Ελλάδας από αυτόν της Ευρωζώνης (2,4%) είναι μικρότερη (0,6 ποσοστιαίες μονάδες).
Η ΤτΕ σημειώνει ότι οι αμοιβές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα συνέχισαν να επιβραδύνονται περαιτέρω στο δ' τρίμηνο, συγκλίνοντας με τις μεταβολές των αμοιβών στην Ευρωζώνης.
Για το 2025, προβλέπει ότι θα αυξηθούν 4,5% έναντι 3,4% στην Ευρωζώνη.
