Οι σταθερά υψηλές αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών διατηρούν τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (Inflation Monitor).
Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της Eurostat, είναι σταθερά υψηλότερος από τον αντίστοιχο για το σύνολο της Ευρωζώνης από τον Ιούνιο του 2024. Τον Ιανουάριο, αυξήθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Δεκέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,5% από 2,4%.

Αύξηση 0,8% στις τιμές νωπών τροφίμων
Οι τιμές των νωπών τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν 0,8% (ήταν σταθερές τον Δεκέμβριο), ενώ στα επεξεργασμένη τρόφιμα, καπνό και αλκοόλ οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,3% (όπως και τον Δεκέμβριο). Στην αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλε και η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 2,6% (από αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο).
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 4,4% τους τελευταίους μήνες έναντι 2,7% στην Ευρωζώνη.
Η μεγάλη διαφορά οφείλεται κυρίως στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες στην Ελλάδα αυξάνονται με ρυθμό 5,6% έναντι 3,9% στην Ευρωζώνη.
Σε μικρότερο βαθμό οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (1,4% έναντι 1,7% τον Δεκέμβριο) έναντι 0,5% στην Ευρωζώνη.
Οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν 1% τον Ιανουάριο από 0,7% τον Δεκέμβριο.
