Νέα
  • ΓΔ: 1613.78 -0.72%
  • Τζίρος: 141,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασμοί Τραμπ: Πώς θα επηρεάσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία

AP Photo

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για την περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενεργοποιήσει την απειλή για επιβολή δασμών σε προϊόντα της ΕΕ. 

Oπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενεργώντας μεμονωμένα. Αυτό σημαίνει ότι όποια μέτρα  θωράκισης της ελληνικής οικονομίας ληφθούν θα αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο βασικός προβληματισμός της Αθήνας  συνδέεται με την επιβράδυνση της ευρωζώνης στην υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου που θα συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά καθώς θα αντιμετωπίσει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο .

Ανάπτυξη, εξαγωγές και τουρισμός εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν, αρνητικές συνέπειες θα προκληθούν στις επενδύσεις από την αύξηση του κόστους χρήματος λόγω διολίσθησης του ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Ωστόσο οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ανάλογες με την έκταση και ύψος των δασμών που θα επιβάλει το καθεστώς Τραμπ.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη, βρίσκεται σε ετοιμότητα παρακολουθώντας τις κινήσεις Τραμπ και επικεντρώνεται στις δευτερογενείς επιπτώσεις στις βασικές εστίες οι οποίες θα πλήττονταν.

Κ. Χατζηδάκης: Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους

«Δυσκολεύοντας τις εξαγωγές της Ευρώπης συνολικά, ωθεί την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κάτω. Αυτό είναι κακό νέο και για εμάς. Εάν προχωρήσουν δασμοί εναντίον της Ευρώπης, αναγκαστικά και η ΕΕ θα προχωρήσει σε τέτοια μέτρα εναντίον της Αμερικής. 

Θα υπάρχει λοιπόν ένας εμπορικός πόλεμος, βάλτε στην εικόνα και την Κίνα. Όλο αυτό δημιουργεί ένα οικονομικό πόλεμο διεθνώς και όπως λένε όλοι οι αναλυτές, οι οικονομικοί πόλεμοι με επίκεντρο τους δασμούς έχουν μόνο ηττημένους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας: 

«Στην Αμερική αυξάνοντας τους δασμούς, θα ακριβύνουν τα προϊόντα τα ευρωπαϊκά που πάνε εκεί - όσα εξακολουθήσουν να πάνε - άρα θα ακριβύνουν και οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στην Αμερική, άρα θα υπάρξει πίεση και στην αμερικανική οικονομία. Ακόμη και ο ισχυρότερος παίκτης δεν είναι μόνος του. 

Θέλω λοιπόν να ελπίζω πως όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε μια νέα ισορροπία των πραγμάτων. Εάν αυτό δεν συμβεί, αυτό προφανώς είναι κακά νέα για όλους».

Διαβάστε επίσης: Πώς οι ανταποδοτικοί δασμοί Τραμπ βάζουν φωτιά στο διεθνές εμπόριο

Οι επιπτώσεις σε ΕΕ και Ελλάδα

Αν και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας πάει στις χώρες μέλη της ΕΕ, αν υπάρχει επίδραση στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία θα υπάρχει και στην ελληνική οκονομία. 

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εάν πληγούν τα εισοδήματα των Ευρωπαίων θα περιοριστούν οι δαπάνες για ταξίδια με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, ενώ θα ενισχυθεί η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Μια ταχύτερη διολίσθηση του ευρώ από την πολιτική προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου θα σημάνει νέες ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα είναι ακόμη δυσκολότερες να αντιμετωπιστούν σε σχέση με αυτές αυτές που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Επίσης, θα αυξηθεί το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, ενώ θα ακριβύνουν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και θα πληγούν οι εξαγωγές.

Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για την Ευρώπη αν στην απάντηση της περιλάβει δασμούς και στα προϊόντα ενέργειας που εισάγει από τις ΗΠΑ (κυρίως το υγροποιημένο φυσικό αέριο) με τα οποία καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της. 

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Οι δασμοί Τραμπ ψαλιδίζουν τις προβλέψεις των εταιρειών για τα κέρδη τους

Νέες πληθωριστικές πιέσεις 

Το πλήγμα για το ευρώ θα σημάνει νέες ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις που θα εξαναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της για τη μείωση των επιτοκίων επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην ίδια βάση, οι δασμοί των ΗΠΑ μπορεί να αναγκάσουν τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές, προκαλώντας άνοδο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους και έτσι να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη. Και επειδή οι χώρες που μπαίνουν στο στόχαστρο της νέας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα, θα αντιδράσουν με αντίποινα, προμηνύονται αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομίες τους

Τι λέει η ΕΤΕ

Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, πιο σημαντικές θα μπορούσαν να είναι οι έμμεσες επιδράσεις, καθώς κορυφαίοι εμπορικοί μας εταίροι, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα προς τις ΗΠΑ, με αξιόλογα εμπορικά πλεονάσματα, και είναι πιο ευάλωτοι υπό ένα σενάριο σημαντικής οριζόντιας αύξησης των δασμών.

Οπως αναφέρει η ανάλυση, το πλήγμα θα λάμβανε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην περίπτωση άσκησης πιέσεων προς την ΕΕ για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Κίνα, οι οποίες θα προκαλούσαν αντίμετρα κλιμακώνοντας τις εμπορικές αναταράξεις.

Στο σενάριο μας οριζόντιας αύξηση των δασμών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε όλα τα εξαγόμενα μη ενεργειακά προϊόντα από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα μειώνονταν  οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές κατά περίπου 1,7% και το ΑΕΠ έως και 0,4% σε σταθερές τιμές, τη διετία 2025-26, κυρίως λόγω έμμεσων επιδράσεων από τη σωρευτική αποδυνάμωση του ΑΕΠ στην ΕΕ (-0,8% σωρευτικά, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για την ίδια περίοδο). 

H επίδραση θα ήταν σημαντικά μικρότερη αν η αύξηση ήταν περισσότερο στοχευμένη σε βιομηχανικά προϊόντα ή αν η ΕΕ επέλεγε να προβεί σε άλλες παραχωρήσεις, όπως επιχειρούν Καναδάς και Μεξικό

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ