Η αύξηση της παραγωγής στον ελληνικό τομέα μεταποίησης επιβραδύνθηκε στο ξεκίνημα του 2025, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας PMI® της S&P Global.
Παρά τις αναφορές για συνεχή βελτίωση των συνθηκών ζήτησης, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των νέων εργασιών εξασθένησαν από τους αντίστοιχους που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο, αποδυναμώνοντας τη γενική άνοδο που σημειώθηκε στον τομέα. Ωστόσο, η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα ήταν η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, όπου ο κλάδος περνά από κρίση, ιδιαίτερα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εξακολούθησαν να αυξάνουν τον αριθμό εργαζομένων τους. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε επίσης, καθώς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν μεγαλύτερη αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή κατά το επόμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, το κόστος εισροών αυξήθηκε με σημαντικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Παρακινούμενες από την αύξηση των νέων παραγγελιών, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με εντονότερο ρυθμό.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI) έκλεισε στις 52.8 μονάδες τον Ιανουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 53.2 μονάδες του Δεκεμβρίου, επεκτείνοντας ωστόσο την τρέχουσα περίοδο δύο ετών συνεχούς αύξησης. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας και, αντίστροφα, κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση.
Μικρότερη η πτώση στην Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη, η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας συνεχίσθηκε τον Ιανουάριο, αλλά το τομέας κινήθηκε προς τη σταθεροποίηση καθώς τα στοιχεία PMI έδειξαν σημαντική επιβράδυνσή της.
Η μείωση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, των αποθεμάτων και της αγοραστικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκαν, ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής αυξήθηκαν κοντά στο υψηλό τριετίας.
Αναφορικά με τις τάσεις τιμών, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κατέγραψαν μία αύξηση στις πιέσεις από την πλευρά του κόστους για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, ενώ διατήρησαν σταθερές τις τιμές των προϊόντων τους, σταματώντας ένα τετράμηνο μείωσής τους.
O δείκτης PMI στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 46,6 μονάδες, υψηλό 8μήνου, από 45,1 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μικρότερη μείωση από πέρυσι τον Μάιο.
Αύξηση της παραγωγής για τέταρτο μήνα
Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν μέτρια βελτίωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών, η οποία ήταν εντονότερη από την τάση που επικρατεί στην ιστορία της έρευνας.
Η παραγωγή στα εργοστάσια των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιανουάριο, μολονότι ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάστηκε σε σύγκριση με το πρόσφατα υψηλό του Δεκεμβρίου. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη παραγωγή οφειλόταν στη συνεχή αύξηση των νέων παραγγελιών και στη βελτίωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.
Παρ’ όλα αυτά, οι αναφορές για ελλείψεις υλικών δυσκόλεψαν την άνοδο. Παρότι ελαφρώς βραδύτερος, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών παρέμεινε σταθερός στο ξεκίνημα του 2025.
Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να αναφέρουν βελτιωμένες συνθήκες ζήτησης στο εσωτερικό και σε βασικές αγορές εξαγωγών.
Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο και σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με τον μέσο όρο της έρευνας. Επιπλέον, οι κατασκευαστές κατέγραψαν ακόμα μία μηνιαία άνοδο των νέων παραγγελιών εξαγωγών τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αναφορές, το ενδιαφέρον από τις νέες και τις υφιστάμενες αγορές εξαγωγών ενίσχυσε τις νέες πωλήσεις.
Ο ρυθμός αύξησης ήταν μέτριος, ωστόσο επιβραδύνθηκε από το υψηλό οκτώ μηνών του Δεκεμβρίου. Η συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών ενίσχυσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές αναμένουν αύξηση της παραγωγής κατά το επόμενο έτος.
Σε υψηλό 8μήνου η αισιοδοξία
Επιπλέον, ο βαθμός αισιοδοξίας βελτιώθηκε στον εντονότερο που έχει καταγραφεί από τον προηγούμενο Μάιο και ήταν ιστορικά αυξημένος, λόγω των προγραμματισμένων επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σχετικά με τις προοπτικές στήριξε επίσης τις προσλήψεις στις αρχές του 2025.
Η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε σταθερή, καθώς ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με αναφορές, οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν στην πρόσληψη κυρίως εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.
Παρά τις αναφορές για ορισμένες ελλείψεις εισροών, οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν περαιτέρω τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών λόγω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε από τον αντίστοιχο του Δεκεμβρίου, ωστόσο ήταν αισθητά βραδύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας.
Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές κατέγραψαν ηπιότερη αύξηση του κόστους εισροών τον Ιανουάριο. Παρότι απότομος, ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν βραδύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας.
Στις περιπτώσεις όπου αναφέρθηκε αύξηση, οι εταιρείες την απέδωσαν στις ελλείψεις ορισμένων εισροών, στις δυσμενείς διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών έναντι του δολαρίου και στο υψηλότερο κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών
Οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης έδωσαν τη δυνατότητα στις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πώλησης με ισχυρότερο ρυθμό, σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί στις τιμές εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο και ιστορικά αυξημένος.
Παρότι οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις αγορές εισροών με σταθερό ρυθμό τον Ιανουάριο, τα αποθέματα προμηθειών συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Η μείωση των αποθεμάτων προμηθειών ήταν μόλις οριακή, ωστόσο ήταν, με βάση ορισμένες αναφορές, απόρροια των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Επιπλέον, η απόδοση των προμηθευτών μειώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2025. Σύμφωνα με αναφορές, οι καθυστερήσεις στις διεθνείς μεταφορές και οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοσή τους. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνονται κάθε μήνα για διάστημα πλέον μεγαλύτερο του ενός έτους.
Δήλωση Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγου της S&P
«Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης παρέμεινε σε καλή κατάσταση, λόγω των περαιτέρω αυξήσεων των επιπέδων παραγωγής και των νέων παραγγελιών τον Ιανουάριο.
Παρότι υποχώρησαν από τις πρόσφατες υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στο τέλος του 2024, τα στοιχεία του δείκτη PMI κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του νέου έτους υπέδειξαν σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε και τα επίπεδα απασχόλησης εξακολούθησαν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, καθώς οι εταιρείες ενισχύθηκαν από τη συνεχή ζήτηση.
Το ευνοϊκό κλίμα πωλήσεων έδωσε επίσης στις εταιρείες τη δυνατότητα να μετακυλίσουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος, παρά την ηπιότερη αύξηση των τιμών εισροών. Παρ’ όλα αυτά, οι κατασκευαστές επισήμαναν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την αστάθεια της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων και διατήρησης της ισορροπίας έναντι μελλοντικών αυξήσεων των τιμών ώθησε και πάλι προς τα πάνω τις αγορές εισροών τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης προμηθειών και η επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών οδήγησαν σε μικρότερο όγκο αποθεμάτων προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, καθώς οι εταιρείες χρειάστηκε να εξαντλήσουν, εν τω μεταξύ, τα αποθέματα.»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!