Εντός Φεβρουαρίου θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών την ρύθμιση για τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με προσωπική διαφορά. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή Limit Up του OPEN ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.
Η ρύθμιση, όπως αποκάλυψε η «Η», θα δίνει το περιθώριο σε περίπου 40.000 – 50.000 υπαλλήλους που διατηρούν προσωπική διαφορά να λαμβάνουν στην τσέπη ένα τμήμα ή ολόκληρη την αύξηση της μισθολογικής τους ωρίμανσης, ώστε αυτή να μην «χάνεται» στην μαύρη τρύπα της προσωπικής διαφοράς.
Πλαφόν στους συμψηφισμούς
Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στους συμψηφισμούς της προσωπικής διαφοράς, που διατηρούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, με τις αυξήσεις από τις αλλαγές κλιμακίων που δίνονται συνήθως κάθε 2 χρόνια και είναι κατά μέσο όρο 60 ευρώ.
Στόχος είναι να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι έστω και ένα τμήμα των αυξήσεων των μισθών τους από την αλλαγή κλιμακίου στην τσέπη, καθώς ο συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά μπορεί να «φάει» ολόκληρη την αύξηση, όπως συμβαίνει και με χιλιάδες συνταξιούχους.
Το επικρατέστερο σενάριο
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» το σενάριο που κερδίζει έδαφος - από τα δυο σενάρια που είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή - προβλέπει το εξής:
- Να «παγώσει» ένα ποσό της προσωπικής διαφοράς, για παράδειγμα 100 ευρώ, ώστε όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά να πριμοδοτηθούν και να λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση
- Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα παίρνουν ένα μέρος της αύξησης στην τσέπη και το υπόλοιπο θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά
Αυτό που δεν έχει πλήρως κλείσει ακόμη είναι αν οι υπάλληλοι με μεγάλη προσωπική διαφορά θα παίρνουν όλοι το ίδιο ποσοστό της αύξησης ή αυτό θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, έστω ότι υπάρχουν δυο υπάλληλοι με μισθό (μισθολογικό κλιμάκιο) 1.000 ευρώ ο καθένας. Ο ένας έχει 500 ευρώ προσωπική διαφορά και ο άλλος 100 ευρώ προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει πως ενώ έχουν την ίδια προϋπηρεσία, ο ένας λαμβάνει στην τσέπη 1.500 ευρώ (επειδή υπηρετεί αλλού ή επειδή έχασε επιδόματα που έπαιρνε κ.ο.κ.) και ο άλλος 1.100 ευρώ.
Έστω πως αλλάζουν μισθολογικό κλιμάκιο και πρέπει να λάβουν 60 ευρώ αύξηση. Χωρίς νομοθετική ρύθμιση, κανένας από τους δυο δεν θα λάβει κάτι στην τσέπη, διότι στον πρώτο η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 440 ευρώ και στον δεύτερο στα 40 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση:
Με το επικρατέστερο σενάριο, από την προσωπική διαφορά «παγώνει» ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ και οι συμψηφισμοί επιτρέπονται για ένα μέρος της αύξησης από το υπερβάλλον ποσό.
Έτσι όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά - για παράδειγμα έως 100 ευρώ - θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση που δικαιούνται λόγω μισθολογικής ωρίμανσης στην τσέπη.
Αντίθετα όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά - για παράδειγμα 500 ευρώ - θα πάρουν ένα τμήμα της αύξησης στην τσέπη, για παράδειγμα το 50% (δηλαδή 30 ευρώ) και το υπόλοιπο θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση τίθεται ένα πλαφόν 50% της αύξησης λόγω μισθολογικής ωρίμανσης, το οποίο μπορεί να συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά.
Στην περίπτωση αυτή:
- Ο πρώτος υπάλληλος (με απολαβές 1.500 ευρώ) θα πάρει 30 ευρώ στην τσέπη. Από την προσωπική διαφορά που διατηρεί, «παγώνει» το ποσό των 100 ευρώ και από τα υπόλοιπα 400 αφαιρούνται 30 ευρώ = Μένει με προσωπική διαφορά 370 ευρώ και απολαβές 1.530 ευρώ.
- Ο δεύτερος υπάλληλος (με απολαβές 1.100 ευρώ) θα λάβει στην τσέπη ολόκληρη την αύξηση των 60 ευρώ. Η προσωπική διαφορά που διατηρεί των 100 ευρώ μένει «παγωμένη» και παίρνει αύξηση 60 ευρώ = Οι απολαβές του διαμορφώνονται στα 1.160 ευρώ.
Το εναλλακτικό σενάριο
Το εναλλακτικό σενάριο, που μπορεί όμως να λειτουργήσει συνδυαστικά με το πρώτο και επικρατέστερο, τίθεται ένα πλαφόν 10% της προσωπικής διαφοράς, το οποίο μπορεί να συμψηφίζεται με τις αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου. Σε αυτό το σενάριο:
- Ο πρώτος υπάλληλος (με απολαβές 1.500 ευρώ) θα πάρει 10 ευρώ στην τσέπη. Από την προσωπική διαφορά των 500 ευρώ που διατηρεί, μπορεί να συμψηφιστεί μόνο το 10%, δηλαδή 50 ευρώ. Συνεπώς η προσωπική διαφορά μειώνεται στα 450 ευρώ και ο υπάλληλος παίρνει στην τσέπη αύξηση 10 ευρώ = Οι απολαβές του αυξάνονται στα 1.510 ευρώ.
- Ο δεύτερος υπάλληλος (με απολαβές 1.100 ευρώ) θα λάβει στην τσέπη αύξηση 50 ευρώ. Από την προσωπική διαφορά των 100 ευρώ μπορεί να συμψηφιστεί μόνο το 10%, δηλαδή 10 ευρώ = Η προσωπική διαφορά πέφτει στα 90 ευρώ και ο υπάλληλος λαμβάνει αύξηση 50 ευρώ. Οι απολαβές του διαμορφώνονται στα 1.150 ευρώ.
Επηρεάζονται οι συνταξιούχοι;
Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2024 οι συμψηφισμοί είχαν παγώσει και οι δημόσιοι υπάλληλοι λάμβαναν ολόκληρη την αύξηση που δικαιούνταν λόγω αλλαγής κλιμακίου. Τον περασμένο Ιούνιο οι προσωπικές διαφορές βγήκαν από τον πάγο και έκτοτε το οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύση για την διόρθωση της αδικίας.
Στο ερώτημα αν η ρύθμιση που έρχεται επηρεάζει και τους συνταξιούχους η απάντηση είναι όχι, διότι η διάταξη αφορά σε μισθολογικές ωριμάνσεις κάτι που δεν υπάρχει στους συνταξιούχους.
Ανισότητες
Τις ανισότητες που δημιουργεί η προσωπική διαφορά, που αποδόθηκε σε διαφορετικά χρονικά σημεία σε διαφορετικούς υπαλλήλους, έθιξε, πρόσφατα, μιλώντας στην Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
Ο υφυπουργός Οικονομικών παρουσίασε στη Βουλή μια σειρά από παραδείγματα για να αποδείξει τις στρεβλώσεις στο σύστημα προσωπικής διαφοράς στους δημόσιους υπαλλήλους που προκαλούν μεγαλες μισθολογικές διαφορές σε εργαζόμενους με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Υπάλληλοι με ίδια χρόνια υπηρεσίας και προσόντα συχνά λαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές, ανάλογα με το πότε προσελήφθησαν ή προήχθησαν.
Μέσω της προσωπικής διαφοράς, μάλιστα, δημιουργούνται πρόδηλες αδικίες όπως επίσης και δυο ή και τρεις ταχύτητες υπαλλήλων:
- Οι παλιοί υπάλληλοι, που είχαν προσληφθεί πριν την 10ετία των μνημονίων, οι οποίοι έπαιρναν διάφορα επιδόματα (όπως τα ΔΙΒΕΤ στο υπουργείο Οικονομικών) και διατηρούν παλιές προσωπικές διαφορές
- Οι παλιοί - νέοι υπάλληλοι που μπήκαν στο Δημόσιο μετά την οριοθέτηση και απόδοση των πρώτων προσωπικών διαφορών αλλά πήραν και αυτοί εκ των υστέρων ένα ποσό ως προσωπική διαφορά
- Οι νέοι υπάλληλοι που μπαίνουν εφεξής και δεν έχουν καθόλου προσωπική διαφορά