Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι ήταν και το τελευταίο που είχε επιδοματικό και οριζόντιο χαρακτήρα. Από την επόμενη ημέρα εκτιμούν ότι θα περάσουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής που ως κύριο στόχο θα έχει στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι που έχουν πληγεί υπέρμετρα, να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και βέβαια να υπάρξει ανάσχεση σε ένα ενδεχόμενο κύμα ανεργίας, όταν θα ανοίξει η αγορά.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο, τα οριζόντια μέτρα με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα ξεκινήσει να λειτουργεί δεν μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα μπορεί να φέρουν στρεβλώσεις στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας.
Βέβαια τα πάντα σχετίζονται με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όμως αν επαληθευτεί ο σχεδιασμός τότε ο Απρίλιο θα είναι ένας μεταβατικός μήνας και από τον Μάιο θα υπάρχει μία σχετική ομαλοποίηση με τις περισσότερες δραστηριότητες να είναι ανοικτές.
Σε εστίαση - τουρισμό τα στοχευμένα μέτρα
Η αρχή σε ότι αφορά τα στοχευμένα μέτρα θα γίνει με εστίαση και τουρισμό. Το συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 700 εκατ. και η κατανομή θα είναι ισομερής στους δύο τομείς. Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στους δύο συγκεκριμένους κλάδους, αφενός γιατί έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο και αφετέρου θα είναι η «αιχμή του δόρατος» στην νέα προσπάθεια για επιστροφή και βέβαια για επανεκκίνηση του τουρισμού.
Το πακέτο των στοχευμένων μέτρων, για εστίαση και τουρισμού θα σπάσει στα δύο και θα είναι ισόποση. Από 350 εκατ. για τον κάθε κλάδο. Θα προηγηθεί η εστίαση και προς το τέλος του μήνα θα ακολουθήσει ο τουρισμός.
Σε ότι αφορά την εστίαση, η έμφαση θα δοθεί στο υπάρξει απρόσκοπτη ροή στις προμήθειες. Να μην ξεχνάμε ότι πολλές πρώτες ύλες από τις εν λόγω επιχειρήσεις πήγαν στα σκουπίδια, αφού έληξαν. Για κάποιες μάλιστα που δεν είχαν delivery ή αυτό δεν ήταν άξιο λόγου, η ζημιά ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.
Οι διαδικασίες που θα δοθούν οι ενισχύσεις θα είναι ταχύτατες (fast track). Η χρηματοδότηση θα γίνει με βάση τις πωλήσεις που είχαν όταν λειτουργούσαν υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή το 2019. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μία σειρά από επιλέξιμες δαπάνες, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό, η ενίσχυση θα γίνει και πάλι μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες θα είναι ανάλογες, δηλαδή ταχύτατες. Εκεί ίσως υπάρξει μία μικρή χρονική καθυστέρηση ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών του κλάδου.
Στήριξη της ανάπτυξης μέσα από το Ταμείο
Η άλλη στόχευση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν μέτρα στήριξης της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό μεγάλο μέρος θα διαδραματίσει το πακέτο Ανάπτυξης. Ήδη έχουν ξεκινήσει έργα και θα τρέχουν μέσα στην επόμενη 6ετία.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης «κλειδί του σχεδιασμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και μέτρο της επιτυχίας μας, στη διαχείρισή του, είναι ότι προβλέπεται να δημιουργήσει μια σημαντική μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 7% και μια μόνιμη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000-200.000, που θα παραμείνουν στην οικονομία και μετά την ολοκλήρωσή του».
Τέλος στην κυβέρνηση σύντομα θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο στήριξης της απασχόλησης, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς την ασπίδα προστασίας που προφέρουν τα πακέτα στήριξης, εγκυμονεί ο κίνδυνος δραματικής αύξησης της ανεργίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!