Μονοψήφιες αναμένεται ότι θα είναι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας από το 2026, μετά την εφαρμογή του νέου μηχανισμού υπολογισμού τους μέσω του δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ.
Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην νέα οικονομική εκπομπή του OPEN «Limit Up».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι «από το 2026 η εικόνα που έχουμε είναι πως, δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, οι αυξήσεις θα είναι μονοψήφιες».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι η μετάβαση από τον δείκτη του ΙΟΒΕ στον νέο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ συντελέστηκε ακριβώς για να μην καταγραφούν στο μέλλον αυξήσεις αντίστοιχες με τις φετινές. «Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαγνωστεί από την κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό. Με πρωτοβουλίες του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένα αγορά, κυρίως στα μακροχρόνια συμβόλαια όπου κυρίως εντοπιζόταν το πρόβλημα», τόνισε.
Τα μακροχρόνια συμβόλαια
Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν τύπο συμβολαίων που προσφερόταν στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια, όμως ξαφνικά έπαψε να υφίσταται ως επιλογή για τους ασφαλισμένους. Έτσι, καθώς δεν εισέρχονταν νέοι ασφαλισμένοι, άρχισε να τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας των εν λόγω χαρτοφυλακίων. Και, όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «η βιωσιμότητας είναι πολύ σημαντική για τις εταιρείες αλλά και τους καταναλωτές», καθώς αν ένα χαρτοφυλάκιο αποτύχει οι ίδιοι θα μείνουν ακάλυπτοι.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον δείκτη του ΙΟΒΕ, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι ο εν λόγω δείκτης βασιζόταν κυρίως στο ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο των μακροχρόνιων συμβολαίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα – δεδομένου ότι δεν προστίθεντο νέοι ασφαλισμένοι – να οδηγεί σε υπέρογκες αυξήσεις. «Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο νέος δείκτης θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη διασπορά σε όλα τα είδη συμβολαίων», τόνισε, εξηγώντας ότι με τη διεύρυνση της βάσης υπολογισμού θα καταγράφονται στο εξής αναλογικότερες αυξήσεις.
Υπογράμμισε πάντως ότι οι αυξήσεις πρέπει αφενός να μην είναι πολύ μεγάλες για να μην πλήττονται τα συμφέροντα των καταναλωτών, αφετέρου όμως να μην είναι τόσο μικρές που θα δημιουργούσαν ζήτημα βιωσιμότητας του χαρτοφυλακίου.
Η σύγκριση με την Ευρώπη
Ως προς τη σύγκριση των αυξήσεων με άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα οι αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας είναι περίπου 17%-18% από το 2019, όταν σε άλλες χώρες – όπως η Σουηδία – ξεπερνούν το 20%. Πρότεινε δε όσους πολίτες έχουν δει ακραίες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας τους να προσφύγουν δικαστικώς κατά των ασφαλιστικών.
Τα νοσήλεια
Αναφερόμενος στο ύψος των νοσηλείων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία χαρακτήρισε απαγορευτικά για άτομα που δεν είναι ασφαλισμένα, εξήγησε ότι στη Γερμανία το κόστος είναι χαμηλότερο λόγω μεγαλύτερου ανταγωνισμού στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.
Υποστήριξε δε ότι στην Ελλάδα, για να πέσουν οι τιμές των νοσηλείων στα ιδιωτικά νοσοκομεία, απετείται αφενός να δημιουργηθούν περισσότερες ιδιωτικές κλινικές ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, αφετέρου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία ώστε να αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική για τους πολίτες.
Τέλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι περιορίζεται σε καταγγελίες, ενώ το ζήτημα είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!