Προχωρούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά «παγώνoυν» οι αλλαγές στον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή τη συμβιβαστική λύση φαίνεται να καταλήγουν στο Υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία ακινήτων κατά την τρέχουσα χρονιά που είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού.
Ετσι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα προχωρήσει όπως και η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3500 περιοχές της χώρας. Βέβαια οι νέες αντικειμενικές που θα προκύψουν δεν θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, που θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι με τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες θα έχουν ευθυγραμμιστεί με τις εμπορικές αξίες.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, η μεταρρύθμιση στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. «Εχει επεκταθεί η κάλυψη του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού στο 98% του πληθυσμού εντός σχεδίου, από 85% που ήταν όταν αναλάβαμε. Έτσι, διευρύνεται η φορολογική βάση. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πανελλαδική εκτιμητική άσκηση από τους πιστοποιημένους ιδιώτες εκτιμητές, ώστε να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εξελίξεις στην αγορά, ή αυτό που συχνά χαρακτηρίζουμε ως εμπορικές αξίες».
Οσον αφορά στην εναρμόνιση των συστατικών του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «για αυτό το βήμα λαμβάνουμε υπόψη και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί όλη αυτή την περίοδο στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να επιτευχθεί –με ασφάλεια– ο στόχος της κοινωνικά δικαιότερης και οικονομικά αποτελεσματικότερης φορολόγησης στην ακίνητη περιουσίας». Σημειώνεται ότι και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων και φορέων της αγοράς έχουν ζητήσει να μη γίνει καμία αύξηση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος της πανδημίας
Πάντως οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Στα βόρεια προάστια, οι αυξήσεις είναι μικρότερες, ενώ αντίθετα σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε μικρά χωριά είναι πολύ μεγάλες και οι εισηγήσεις κινούνται σε αύξηση κατά 90%-100%.
Βέβαια, για το 90% των τιμών που εισηγήθηκαν, δεν έχουν λάβει υπόψη τους καθόλου την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων καθώς αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου του 2020 πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί της αγοράς, τα ακίνητα αντιστέκονται στην πανδημία και οι τιμές παραμένουν στα ύψη καθώς εκτιμάται ότι οι αγοραπωλησίες θα πάρουν ξανά τα πάνω τους μετά το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα αφήνει πίσω της τον εφιάλτη του κορονοϊού.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές επρόκειτο να ισχύσουν από το 2019, στόχος που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Ακολούθως το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε για το 2020, όπου και λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!