Το τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας ευελπιστεί ότι θα είναι αυτό που θα ανακοινώσει, πιθανότατα την Τρίτη, η κυβέρνηση. Οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών, με την μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες, ότι οι λοιμοξιωλόγοι θα ανάψουν το πράσινο φως, έτσι ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μερική χαλάρωση των μέτρων.
Οι τελευταίες εξελίξεις ήταν η αφορμή να επιστρέψουν τα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την ημέρα που η αγορά θα ξεκινήσει να λειτουργεί εκ νέου πλησιάζει.
Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν να αποσύρονται – σταδιακά – τα οριζόντια μέτρα και να αντικαθίστανται από τα στοχευμένα ώστε το ισοζύγιο δαπανών – εσόδων να ξεκινήσει να αποκαθίστανται υπέρ των εσόδων.
Μέχρι σήμερα οι δαπάνες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδα και το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται καλύπτεται εξ ολοκλήρου είτε από δανεισμό, είτε από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή το «μαξιλάρι».
Θα φτάσουν τα 14 δισ. το «πακέτο» στήριξης
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός, στο τέλος του περασμένου έτους, ήταν το πακέτο στήριξης της οικονομίας θα ανέρχονταν στα 7,5 δισ., αλλά όπως όλα δείχνουν, με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το ποσό θα ανέλθει στα 14 δισ., όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η 5η Απριλίου θα ξεκινήσει η μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, πιθανότατα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό εντός του Απριλίου, αν συνεχίσει η θετική επιδημιολογική τάση, θα ανοίξει και η εστίαση. Και βέβαια οι ενέργειες για επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς σε σχετική κανονικότητα θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου, όταν και θα ανοίξει επισήμως ο τουρισμός.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχει ο χρόνος και υπάρχουν και οι δυνατότητες, ώστε η ελληνική οικονομία μέσα στο 2021 θα δείξει απτά σημάδια επιστροφής, μία επιστροφή που μπορεί να ολοκληρωθεί το 2022, όταν και εκτιμάται ότι μπορεί η χώρα να αγγίξει ξανά τα μεγέθη του 2019, σε όλα τα επίπεδα.
Στάση αναμονής από το ΥΠΟΙΚ
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, αποφεύγουν να κάνουν νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2021. Ο βασικός λόγος είναι ότι ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πότε είναι εφικτό να τρέχει η αγορά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και επίσης πως θα κινηθεί ο τουρισμός μέσα στην χρονιά.
Για την ώρα υπάρχει ενδείξεις οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες. Όπως σημειώνουν από το υπουργείο η νέα εκτίμηση θα γίνει σύντομα, αλλά πρώτα να περάσει και ο Απρίλιος, μήνα τον οποίο θεωρούν κομβικής σημασίας για την πορεία τόσο την επιδημιολογική, όσο και της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να φτάσεις στο 4,8%, αν και πολλοί διεθνείς οργανισμοί μετά το διαρκές lockdown την έχουν περιορίσει πολύ πιο χαμηλά στα επίπεδα του 2,5%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!