Νέα
  • ΓΔ: 1538.69 +0.59%
  • Τζίρος: 8,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές για 8 δισ. ευρώ το 2025 η Ελλάδα - Στα 15,28 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Στις διεθνείς αγορές προς άντληση κεφαλαίων ύψους 8 δισ. ευρώ αναμένεται να εξέλθει η Ελλάδα το 2025. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα αναμένεται εντός του επόμενου έτους να εκδώσει ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες που εκτιμώνται σε 15,28 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν ακόμα δάνεια από την ΕΤΕπ και άλλους φορείς (3,027 δισ. ευρώ), έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (576 εκατ. ευρώ) και η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων (κατά 3,67 δισ. ευρώ). 

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2025 αφορούν αποπληρωμή ομολόγων (5,54 δισ. ευρώ), πληρωμές τόκων (4,75 δισ. ευρώ), πρόωρες αποπληρωμές δανείων (5,29 δισ. ευρώ) και άλλες ανάγκες, όπως η χρηματοδότηση έργων μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (5,49 δισ. ευρώ). 

Αντληση 9,55 δισ. και πρόωρες αποπληρωμές χρέους το 2024

Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, κατά το 2024 η Ελλάδα ακολούθησε μια ευέλικτη στρατηγική διαχείρισης του δημόσιου χρέους, με βασικό στόχο τη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησής του και τη μείωση του κόστους δανεισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, αντλήθηκαν 9,55 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων κρατικών ομολόγων, αποπληρώθηκαν πρόωρα 7,9 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια που συνήψε η Ελλάδα το 2010 με χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, ενώ ενισχύθηκε η ρευστότητα στις αγορές μέσω στοχευμένων εκδόσεων ομολόγων στις λήξεις των 10ετών και 30ετών. Την τελευταία διετία άλλωστε την εμπιστοσύνη των αγορών ενίσχυσε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης Fitch, S&P, DBRS και Scope.

Κατά το τελευταίο έτος, σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις, με το πρωτογενές πλεόνασμα να υπολογίζεται στο 2,9% του ΑΕΠ και την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης να φτάνει το 51%. 

Η διάρθρωση του ελληνικού χρέους θεωρείται πλέον ευνοϊκή καθώς το 70% του χρέους κατέχεται από τον επίσημο τομέα, το 100% του χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο μετά από συμφωνίες ανταλλαγής (swaps), και τη μέση διάρκεια λήξης του χρέους να διαμορφώνεται στα 19 έτη, αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Βιωσιμότητα

Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούνται κάτω από το όριο του 10% του ΑΕΠ γεγονός που ενισχύει τη λεγόμενη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Πιο συγκεκριμένα εκτιμά ότι το 2025 θα διαμορφωθούν στο 6,7% του ΑΕΠ ενώ έως το 2070 θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6,1% του ΑΕΠ. Οι συγκρατημένες δανειακές ανάγκες της Ελλάδος για την επόμενη χρονιά, αντιπαραβάλλονται με αυτές της Ιταλίας οι οποίες αγγίζουν το 25,5% του ΑΕΠ της χώρας και της Ισπανίας οι οποίες ανέρχονται στο 16,3% του ΑΕΠ της. 

Η στρατηγική

Η στρατηγική διαχείρισης χρέους στοχεύει στη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε υψηλά επίπεδα, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 33 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το 2025 δίνει έμφαση στη διατήρηση της πρόσβασης στις αγορές με χαμηλό κόστος, στη διεύρυνση της βάσης επενδυτών, την ομαλή εξόφληση του χρέους και τον περιορισμών των κινδύνων αναχρηματοδότησης. 

Το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται, με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ ως το 2028. Στη στρατηγική αυτή βοηθούν τα υψηλά πλεονάσματα: Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το 2025 το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διατηρηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ (όπως και το 2024). Ωστόσο, το 2026 προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,2% του ΑΕΠ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ