Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Δραστική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα - Πάνω από 9 μονάδες μεταξύ 2019 και 2022

Συρρίκνωση των διαφυγόντων εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 3,8 μονάδες, που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέτυχε η Ελλάδα μεταξύ 2021 και 2022, σε μία πρώτη ένδειξη ότι τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής αποφέρουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την νεότερη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε σήμερα, το αποκαλούμενο «κενό ΦΠΑ» περιορίστηκε κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί το 2022 στα 2,96 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θεαματική βελτίωση

Μολονότι η χώρα μας εξακολουθεί να απέχει από τον μέσο όρο της ΕΕ, ευρισκόμενη το 2022 στην 23η θέση, έχει βελτιώσει δραστικά το ποσοστό συμμόρφωσής της από το 2019. Τότε, τα απολεσθέντα έσοδα από τον έμμεσο φόρο ισοδυναμούσαν με το 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 το ποσοστό υπολογίζεται ότι είχε μειωθεί κατά περισσότερες από 10 μονάδες, στο 13,7%. Αυτό παρά το γεγονός ότι η πανδημία προκάλεσε προσωρινά βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, άρα την περίοδο εκείνη δεν είχαμε την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ που παρατηρείται σήμερα.

Η επίδοση της Ελλάδας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στις επόμενες τακτικές εκθέσεις, για τα έτη 2023 και 2024, αφενός χάρη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση και αφετέρου χάρη στο πλέγμα μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που έχει τεθεί σε ισχύ, ειδικά την τελευταία διετία.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ και τις συσκευές POS, το σύστημα myDATA, με βάση το οποίο προσυμπληρώνονται και οι δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά και η χρήση του τεκμαρτού εισοδήματος για τον προσδιορισμό του φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο ΦΠΑ

Η έκθεση της Κομισιόν καταδεικνύει επίσης τη μετάπτωση πολλών προϊόντων και υπηρεσιών από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, που είναι 24%, στον μειωμένο συντελεστή του 13%, ειδικά προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από ανατιμήσεις μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης το 2022.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Βρυξέλλες, μεταξύ 2018 και 2022 ο δείκτης του ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπραχθεί στην Ελλάδα εάν δεν υπήρχαν μειωμένοι συντελεστές ή εξαιρέσεις από τη φορολόγηση αυξήθηκε από το 21,5% στο 28,4%, ενώ μόνο ανάμεσα στο 2021 και το 2022 η αύξηση άγγιξε τις δύο μονάδες.

Χατζηδάκης: Νωρίτερα από το 2027 στον στόχο για κενό ΦΠΑ στο 9%

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Κομισιόν ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η σημαντική δουλειά που έχει κάνει η ΑΑΔΕ καθώς και οι 11 πρωτοβουλίες που θεσπίσαμε πέρσι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παράγουν ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα φτάσουμε νωρίτερα από το 2027, που είχαμε δεσμευτεί, στον στόχο μας για κενό ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο 9%».

Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Χατζηδάκη: 

«To 2022 το κενό ΦΠΑ ήταν μειωμένο κατά 53% σε σχέση με το 2017! Μειώθηκε από 29,1% στο 13,7%, ενώ ειδικά μεταξύ 2021-2022 η Ελλάδα καταγράφει την 4η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ των 27. Αυτό καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε σήμερα. Eίναι βέβαιο ότι τα στοιχεία για το 2023 και το 2024 θα είναι ακόμα πιο θετικά. Όχι με προσευχές και μαντζούνια! Αλλά διότι η σημαντική δουλειά που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, καθώς και οι 11 πρωτοβουλίες που θεσπίσαμε πέρσι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παράγουν ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα: στο 9μηνο του 2024 είχαμε αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ κατά 11,2%. Χάρη στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τη χρήση του συστήματος myDATA θα έχουμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ της τάξεως του 1,8 δις. ευρώ το 2024. 
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί φυσικά και το 2025, με τα νέα ψηφιακά όπλα, που ρίχνουμε στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή: καθολική επέκταση του myDATA για δήλωση εσόδων-εξόδων, επέκταση των υποχρεωτικών Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Ψηφιακό Πελατολόγιο. 

Πιστεύουμε, ότι χάρη σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, θα φτάσουμε νωρίτερα από το 2027, που είχαμε δεσμευτεί, στον στόχο μας για κενό ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο 9%. Έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά κι ένας τρόπος να ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική και να μειώνουμε περαιτέρω τους φόρους

ΑΑΔΕ: Μείωση του κενού ΦΠΑ κατά 21,7% σε ένα έτος

Στα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι μεταξύ των ετών 2021 και 2022 το κενό ΦΠΑ μειώθηκε κατά 21,7%, στο 13,7% από 17,5% έναν χρόνο πριν. 

«Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2017, έτος σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν στο 29,1%, με αποτέλεσμα μέσα σε 5 χρόνια το κενό ΦΠΑ να έχει μειωθεί κατά 53%», σημειώνει η ΑΑΔΕ. «Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ από "εξαφανισμένους" εμπόρους [εμπόρους εγγεγραμμένους για σκοπούς ΦΠΑ, που όμως αποκτούν δολίως ή ισχυρίζονται ότι αποκτούν αγαθά ή /και υπηρεσίες χωρίς ΦΠΑ από άλλα κράτη μέλη], με αυτό να κυμαίνεται στο 1,0% με 2,0%».

«Οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Κομισιόν ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε:

«Η συνέχιση της μείωσης του κενού ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φαινομένου των εξαφανισμένων εμπόρων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειές μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποδίδουν καρπούς. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η επέκταση της ψηφιοποίησης στο σύνολο της ελεγκτικής διαδικασίας, η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών και η πιο στοχευμένη προσέγγιση στους ελέγχους, έχουν ανεβάσει επίπεδο και ταχύτητα, περιορίζοντας τη μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη. Πάνω απ΄ όλα, τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για τη μείωση της φοροδιαφυγής, προς όφελος όλων των συνεπών πολιτών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ