Το 2025 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το Υπερταμείο (Growthfund), με φιλόδοξες πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναμορφώσουν τη δυναμική του. Βάσει του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την τριετία 2025-2027, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τη διοίκηση, στόχος είναι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να αυξηθεί κατά 35%, φτάνοντας στα 113,5 εκατομμύρια ευρώ και η αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στα 7 δισ. ευρώ από 5,9 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, ενισχύοντας τη θέση του Υπερταμείου.
Το μεγάλο στοίχημα του CEO, Γρηγόρη Δημητριάδη, για την επόμενη τριετία, περιλαμβάνει κομβικές πρωτοβουλίες, όπως η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου τον Απρίλιο, για την προσέλκυση επενδύσεων, και η πρώτη εισαγωγή δημόσιας επιχείρησης στο Χρηματιστήριο, μετά τη συγχώνευση των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η συγχώνευση των Κεντρικών Αγορών και η μετεγκατάσταση
Ειδικότερα, οι δύο οργανισμοί, η Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ) και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), προγραμματίζεται να συγχωνευθούν σε έναν ενιαίο εθνικό φορέα, με στόχο τη δημιουργία μίας σύγχρονης κεντρικής αγοράς που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η υλοποίηση ενός αναβαθμισμένου επιχειρηματικού μοντέλου αναμένεται να αυξήσει τη λειτουργική αποδοτικότητα, ενώ οι διαθέσιμοι χώροι θα επεκταθούν, παρέχοντας παρουσία σε στρατηγικές τοποθεσίες για logistics. Η εκτίμηση είναι ότι η αξία της νέας εταιρείας θα αυξηθεί κατά 25%, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπερταμείο εξετάζει τη μετεγκατάσταση της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών από τον Ρέντη σε νέα τοποθεσία, με πιθανότερο σημείο τη Φυλή, «είναι μια περιοχή που έχουμε ψάξει», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δημητριάδης, χωρίς να αποκλείει την ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, οι σημερινοί χώροι «αδικούν τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται εκεί, διότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Ακόμα είμαστε στη φάση μελέτης, θα δούμε τη μελέτη κόστους - οφέλους και θα αποφασίσουμε». Αντίστοιχες προοπτικές μετεγκατάστασης εξετάζονται και για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, με πιθανή μεταφορά τμήματος της στο Στρατόπεδο Γκόνου.
Διαβάστε επίσης: Γρ. Δημητριάδης στην «Η»: Ακίνητα, συγκοινωνίες και ξένες επενδύσεις οι προτεραιότητες για το 2025 - 2027
Το Υπερταμείο εισέρχεται σε νέα φάση, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ έως το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα προχωρά στον μετασχηματισμό του σε sovereign wealth fund. Με κεφάλαιο 303 εκατ. ευρώ, το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη συγκρότηση του διοικητικού του συμβουλίου μέχρι τον Μάιο και να λειτουργεί κανονικά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, πραγματοποιώντας 7 με 10 επενδύσεις με διεθνή επενδυτικά ταμεία και φορείς.
Ο στόχος του νέου Ταμείου είναι η κατάκτηση αξιοπιστίας και η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων χωρίς τη χρήση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων, παραμένοντας κρατικό και εστιάζοντας σε κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η ΕΤΑΔ και τα ΕΛΤΑ είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα της τριετίας. Για την ΕΤΑΔ, το Υπερταμείο στοχεύει στη μετατροπή της σε real estate εταιρεία με διπλασιασμό της αξίας των ακινήτων της στα 2,2 δισ. ευρώ έως το 2027, ενώ για τα ΕΛΤΑ, η θετική πορεία του ομίλου, με κέρδη 3-4 εκατ. ευρώ από την ΕΛΤΑ Courier το πρώτο εξάμηνο του 2024, αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.
Διεθνές ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Αλυκές
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται επίσης στις Ελληνικές Αλυκές, όπου η παραγωγή αλατιού αναμένεται να φτάσει τους 250.000 τόνους το 2024, με τα έσοδα να υπερτριπλασιάζονται από την ένταξη της εταιρείας στο Υπερταμείο.
Εντός του 2025, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 51% των μετοχών της, με ενδιαφέρον από Αυστρία, Κύπρο και Ελλάδα. Το Υπερταμείο θα διατηρήσει το 29% για να εξασφαλίσει την τήρηση του πλάνου επενδύσεων και συμφωνιών.
Cluster περιφερειακών αεροδρομίων
Επιπλέον, το Υπερταμείο σχεδιάζει την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ξεκινώντας από το 2025, με τη δημιουργία ενός ενιαίου cluster και τη δυνατότητα ανάπτυξης cargo αεροδρομίου στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου.
Σε όλα αυτά τα σχέδια, το Υπερταμείο σκοπεύει να συνεργαστεί με ελληνικά και διεθνή funds, ώστε να προχωρήσει σε στρατηγικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία και την κοινωνία.
Μιλώντας για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που παραχωρήθηκε πρόσφατα, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι το τίμημα 45 εκατ. ια καταβληθούν με την εκκίνηση, ενώ η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε επένδυση των 28,3 εκατ. ευρώ τα πρώτα τρία χρόνια για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου. «Η αναβάθμισή του θα ενισχύσει τουριστικά την περιοχή» εείπ ο επικεφαλής του Υπερταμειου, σημειώνοντας ότι παρέμειναν μέτοχοι για να ελέγχουν ότι όντως θα προχωρ΄σουν τα έργα.
Η λήξη της θητείας
Η θητεία του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ολοκληρώνεται στο τέλος της φετινής χρονιάς, με τον ίδιο να θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στη διαδικασία επιλογής, μαζί με άλλα στελέχη της αγοράς.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το 2027, οι πρωτοβουλίες μας θα έχουν ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν θα χρειάζεται να είμαστε εμείς συνεχώς πάνω στο ποδήλατο για να τρέχουμε. Θα μπορούν να προχωρούν αυτόνομα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, είτε είμαι εγώ στο τιμόνι είτε κάποιος άλλος.»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!