Μετά την πανδημία, σαφή πτωτική τάση δεν παρουσιάζει μόνο το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα ως ποσοστό στο ΑΕΠ αλλά και το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (GlobalDebt Database).
Μείωση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, σημειώθηκε πέρυσι και στο παγκόσμιο ιδιωτικό χρέος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Στην Ελλάδα, το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε πέρυσι στο 48,4% του ΑΕΠ από 52,6% το 2022 και 68,4% το 2020, ενώ διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το ιστορικά υψηλό επίπεδο του 2012 (σχεδόν 77%).
Το συνολικό ιδιωτικό χρέος, που περιλαμβάνει και το χρέος των ελληνικών επιχειρήσεων, μειώθηκε στο 116,3% του ΑΕΠ από 122,6% το 2022 και 148,7% το 2020.
Διαβάστε επίσης: ΚΕΑΟ: Στα 48,84 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το χρέος - Το 1/3 οφείλεται στα πρόστιμα
Μικρότερη μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ιδιωτικό χρέος μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 143% του ΑΕΠ, ήταν δηλαδή σημαντικά υψηλότερο από το ελληνικό ιδιωτικό χρέος. Σε απόλυτα νούμερα, το παγκόσμιο ιδιωτικό χρέος διαμορφώθηκε πάνω από 150 τρις. δολάρια, ένα πολύ υψηλό επίπεδο.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η μείωση του ιδιωτικού χρέους οφείλεται τόσο στον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει την πραγματική αξία του και την αξία του ως ποσοστό στο ΑΕΠ, όσο και στην αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης που περιορίζει τον δανεισμό από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οδηγεί σε πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών τους.
Το συνολικό παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, μειώθηκε στο 237% του ΑΕΠ το 2023 ή σε σχεδόν 250 τρις. δολάρια, καθώς η μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα υπεραντιστάθμισε την αύξηση του χρέους του δημόσιου τομέα.