Νέα
  • ΓΔ: 1506.48 -0.01%
  • Τζίρος: 153,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο Morgan Stanley – ΧΑ: Τι ψάχνουν οι Ινδοί επενδυτές στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης, το Bollywood και τι θα γίνει με τις τράπεζες

mitsotakis

Όλα ήταν ανάποδα φέτος στο Λονδίνο. Όχι με την έννοια ότι δεν πήγε καλά το roadshow των ελληνικών επιχειρήσεων στο καθιερωμένο πια συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το αντίθετο μάλιστα. «Όλα πήγαν πολύ καλά», έλεγαν στην «Η» πηγές με γνώση των διαδικασιών και των ραντεβού που έγιναν στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ωστόσο, οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί, καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν ρωτούν πια τίποτα για την εσωτερική σκηνή της χώρας. Θεωρούν την πολιτική σταθερότητα δεδομένη και την αναπτυξιακή τροχιά κλειδωμένη. Αυτό που ενδιαφέρονται να μάθουν είναι πώς μεταφράζει η ελληνική κυβέρνηση τον αντίκτυπο στην χώρα από διάφορες αναταράξεις εκτός των τειχών της. 

«Καταρρέει η κυβέρνηση στη Γαλλία, τι επίπτωση θα έχει αυτό στην Ελλάδα; Τι θα γίνει με την γερμανική κυβέρνηση; Πώς επηρεάζεστε από την εκλογή Ντόναλτ Τραμπ και τους δασμούς που θέλει να επιβάλλει; 

Τι βλέπετε για το Draghi report»; Αυτά ρωτούσαν χθες στο Λονδίνο οι ξένοι επενδυτές, καθώς τα άλλα που δεν ήταν καθόλου δεδομένα στο πρόσφατο παρελθόν, τα θεωρούν πλέον δεδομένα… 

Οι Ινδοί που έκλεψαν την παράσταση

Αυτοί όμως που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι Ινδοί. Στο γεύμα που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με Ινδούς επιχειρηματίες και αρκετούς billionaires από την αχανή χώρα της Ασίας οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου τέθηκαν όλα τα θέματα. 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική γι αυτούς και συζητούν τα πάντα, από το να γυρίσουν ταινίες του Bollywood, μέχρι να επενδύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο αγροδιατροφικός τομέας, όπως και οι συνεργασίες με εταιρείες τεχνολογίας», μας περιέγραφε αξιόπιστη πηγή. 

Για ιστορικούς λόγους το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η βάση των Ινδών billionaires στην Ευρώπη, από όπου προωθούσαν τις business τους στην υπόλοιπη γηραιά ήπειρο. Ωστόσο, μετά το Brexit, αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, ενώ η νέα κυβέρνηση των Εργατικών αλλάζει τον τρόπο φορολόγησής τους προς το δυσμενέστερο. 

Το αποτέλεσμα είναι πως δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται να αλλάξουν την έδρα τους και να «μετοικίσουν». Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα έχει μάλλον μια ευκαιρία, όχι μικρή, να προσελκύσει κεφάλαια σε επενδύσεις που βρίσκουν ελκυστικές οι Ινδοί που εγκαταλείπουν – ή και όχι – την Βρετανία. 

Τέλος στον έκτακτο φόρο

Από το Λονδίνο έκλεισε οριστικά και το θέμα της έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών, με τον πρωθυπουργό να λέει πως κάτι τέτοιο «δεν είναι στα σχέδιά μας». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης για το μείζον θέμα των προμηθειών. 

Δεν έχει κλείσει το θέμα με τις τράπεζες

«Δεν έχει κλείσει το θέμα με τις τράπεζες», έλεγαν χθες το βράδυ καλά πληροφορημένες πηγές στην «Η». Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το προανήγγειλε χθες στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, λέγοντας πως η κυβέρνηση σύντομα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες θα είναι ζυγισμένες. 

Ο φόρος, άλλωστε, δεν βοηθάει – όπως εξηγούν αρμόδιοι αξιωματούχοι – προς την επιθυμητή κατεύθυνση που είναι να μειωθούν οι προμήθειες για μια σειρά από «λαϊκές συναλλαγές»

Και μετά την επιβολή του φόρου, τις ίδιες προμήθειες θα έχεις και τις ίδιες τράπεζες, έλεγαν οι ίδιες πηγές. 

«Το ζήτημα δεν είναι να επιβάλλεις φόρο, αλλά να βρεις έναν τρόπο να κάνεις παρέμβαση που θα ανταποκρίνεται στις παρατηρήσεις του κόσμου», εξηγούσαν οι ίδιες πηγές στην «Η». Και δεν είναι μόνο οι προμήθειες, αλλά και τα δάνεια που βγαίνουν με το σταγονόμετρο για τους μικρομεσαίους. 

Πάντως, οι πληροφορίες λένε πως ακόμη η παρέμβαση δεν έχει πλήρως κλειδώσει. Μπορεί να είναι κάτι που θα εμφανιστεί ως μια... από κοινού πρωτοβουλία, μπορεί να είναι και μια «μονομερής» παρέμβαση της κυβέρνησης. Και, άλλωστε, τίποτα δεν αποκλείεται, ούτε καν το πλαφόν στις προμήθειες ή κάποια άλλη νομοθετική παρέμβαση για τις τραπεζικές προμήθειες, το σύστημα IRIS κ.ο.κ. 

Υπενθυμίζεται πως – όπως είπε χθες και ο Κ. Χατζηδάκης από την Αθήνα όμως – η κυβέρνηση όχι μόνο έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των προμηθειών αλλά έχει προχωρήσει και σε νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλού ύψους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ