Νέα
  • ΓΔ: 1530.87 +0.40%
  • Τζίρος: 148,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Ισχυρές αναπτυξιακές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας την επόμενη διετία

Ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% το 2025 και 2,3% το 2025, με αιχμή την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), προβλέπει για την Ελλάδα η UBS.

Η ελβετική τράπεζα θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 2,4%-2,5% του ΑΕΠ που θα οδηγήσoυν σε μείωση του χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2026. 

Η UBS εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος κινείται στο 2,5%, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση των δανείων, η οποία έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 11% το τρίτο τρίμηνο, την ανάκαμψη στον τουρισμό και την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Χάρη στις επενδύσεις του RRF, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 8,5% τα επόμενα δύο χρόνια, από 5% το 2023-2024.Αναμένει επίσης ότι η πιστωτική επέκταση θα αυξηθεί κατά 7,5% την επόμενη διετία.

Ενίσχυση της κατανάλωσης

Η UBS εκτιμά ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επωφεληθεί από την αύξηση της απασχόλησης κατά 1% κατά μέσο όρο και του πραγματικού εισοδήματος, το οποίο θα ενισχυθεί από: 

  • τη μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών, εκ των οποίων το 0,5% αφορά στις εισφορές των εργαζομένων
  • την αύξηση στις συντάξεις κατά 0,2% του ΑΕΠ και
  • την αναμενόμενη αύξηση κατά 5% στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο του 2025. 

Κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας, η άνοδος του τουρισμού είναι πιθανό να είναι μικρότερη, δεδομένης της αύξησης των φόρων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, των τελών για τα κρουαζιερόπλοια και τους επισκέπτες σε ορισμένα νησιά, και καθώς σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν  απαγορεύσεις για νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

Η UBS πιστεύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ για το 2025 και του στόχου 2,4% του ΑΕΠ για το 2026.

Γιατί θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα

Αναφέρει δύο βασικές εξελίξεις που υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο. Πρώτον, στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2024, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τόσο τον στόχο των 4,7 δισ. ευρώ όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ του περασμένου έτους για την αντίστοιχη περίοδο. Αφού ληφθούν υπόψη ορισμένα λογιστικά ζητήματα (ταμειακή και δεδουλευμένη βάση), η προσαρμοσμένη υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είναι 2,1 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ. 

Αυτό, τονίζει η UBS, καθιστά αρκετά βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον αναθεωρημένο ανοδικά στο 2,4% του ΑΕΠ στόχο για φέτος (ο προηγούμενος στόχος ήταν 2,1% του ΑΕΠ). 

Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης  ανοδικά πρόσφατα τις περισσότερες προβλέψεις της για τα φορολογικά έσοδα, γεγονός που αντανακλά την  ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, υπάρχει ένα αυστηρό όριο δαπανών 3,6-3,7% για τα επόμενα δύο χρόνια (δηλαδή κάτω από τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ). 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ