Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης μία αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ παρά για τις όποιες επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκαναν σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.
Οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο αναμένουν τις λεπτομέρειες της νέας εμπορικής πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αναφερθεί προεκλογικά στην επιβολή οριζόντιων δασμών 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10-20% στα προϊόντα των άλλων χωρών.
Ο Ντε Γκίντος και ο Νάγκελ έδωσαν έμφαση στο πλήγμα που θα είχαν οι νέοι εμπορικοί περιορισμοί στην παραγωγή, ενώ εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.
«Το ισοζύγιο των μακροοικονομικών κινδύνων έχει μετατοπιστεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό στους φόβους για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης θολώνουν από την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές και το γεωπολιτικό τοπίο, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και παγκοσμίως. Οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, αυξάνοντας τον κίνδυνο υλοποίησης δυσμενών εξελίξεων».
Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να φέρει μια πολύ χειρότερη επανάληψη του εμπορικού πολέμου του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου με την Κίνα το 2018-2019, με επιπτώσεις στην Ευρώπη και πιθανά αντίποινα.
Νάγκελ: Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό
Ο Νάγκελ, μιλώντας στο Τόκιο, δήλωσε ότι οι δασμοί που υποσχέθηκε ο Τραμπ θα αναστατώσουν το διεθνές εμπόριο, αλλά δεν ανησυχεί «υπερβολικά» για τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό.
«Το παγκόσμιο εμπόριο θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά για να προκαλέσει αισθητή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων», είπε. «Και, μέχρι στιγμής, δεν το έχουμε δει αυτό».
Πρόσθεσε ότι αν ο γεωοικονομικός κατακερματισμός οδηγούσε σε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να τις αντιμετωπίσει μέσω υψηλότερων επιτοκίων.
Αλλά υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να «παραμελήσει εντελώς την παραγωγή» και δεν θα αντιδρούσε υπερβολικά στις κινήσεις του πληθωρισμού.
«Υλοποιούμε την εντολή μας στοχεύοντας σε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα», είπε. «Αυτό μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε με ευελιξία και να αποφεύγουμε τις υπερβολικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση».
Παρομοίως, ο Ντε Γκίντος δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 2% το επόμενο έτος και η νομισματική πολιτική θα ακολουθήσει.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!