Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει με τον στόχο του 2% το επόμενο έτος, ακόμη και αν παραμένουν κάποια ερωτήματα σχετικά με τις πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος.
Την ίδια στιγμή, η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε πάνελ στη Μαδρίτη.
«Μια σύνοψη είναι ότι έχουμε καλά νέα σε σχέση με τον πληθωρισμό, ενώ για την ανάπτυξη δεν έχουμε πολύ καλά νέα», δήλωσε ο Guindos. «Το κύριο ερωτηματικό που έχουμε, κάτι που πρέπει να αναλύσουμε περισσότερο είναι γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί η ανάπτυξη είναι τόσο εύθραυστη. Ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτό είναι η εξέλιξη της κατανάλωσης».
Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές από τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η οικονομία των 20 χωρών του ευρώ πέφτει. Άλλη μια μείωση αναμένεται ευρέως τον επόμενο μήνα, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν επικαιροποιημένες προβλέψεις που θα τους βοηθήσουν να κρίνουν τις προοπτικές του μπλοκ.
«Το ερωτηματικό είναι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών», δήλωσε ο Guindos. «Σχετίζεται με την εξέλιξη της δυναμικής των μισθών, σχετίζεται επίσης με την παραγωγικότητα».
Οι μισθοί έχουν αυξηθεί έντονα ως απάντηση στον πληθωρισμό. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι τα κέρδη θα μετριαστούν, έχουν υποστηρίξει ότι η κατανάλωση θα πρέπει να ωφεληθεί καθώς οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή θα μειωθούν.
Ταχύτερη μείωση επιτοκίων
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων με τον ρυθμό που έχει ήδη προεξοφληθεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Έτσι, εφόσον επιβεβαιωθεί η θετική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και ίσως ακόμη μία ισόποση τον Ιανουάριο. Από εκεί και πέρα, βασική παράμετρος για τη λήψη των αποφάσεων στο επιτελείο της Φρανκφούρτης θα είναι, εκτός από τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, η οικονομική πολιτική που θα ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ.
Παράγοντες με γνώση των διεργασιών στη Φρανκφούρτη προεξοφλούν την αποφασιστικότητα με την οποία είναι διατεθειμένη να δράσει η ΕΚΤ στην περίπτωση που πυροδοτηθεί από τις ΗΠΑ ένας πόλεμος δασμών. Υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία και στην Ευρώπη.
Η αύξηση των δασμών θα προκαλούσε άνοδο του πληθωρισμού και παράλληλη μείωση των εξαγωγών με σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή οικονομία η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές θα ένιωθε άμεσα το πλήγμα σε μια περίοδο, μάλιστα, που παρουσιάζει αδύναμη ανάπτυξη.
Το ”χτύπημα” θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για την Γερμανία όπου οι εξαγωγές είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της και αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο ύφεσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εφέτος.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το δυσμενές σενάριο, όπως μεταφέρουν καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, η ΕΚΤ θα δράσει με ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η FED, προκειμένου να δώσει μεγάλες ανάσες φθηνού χρήματος στην ευρωπαϊκή οικονομία για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!