Λίφτινγκ στα κριτήρια που κλειδώνουν την 3ετη φοροαπαλλαγή για ακίνητα που επιστρέφουν στην μακροχρόνια μίσθωση μετά την βραχυχρόνια ή την εγκατάλειψη (κενά) ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Η» και της Σίσυς Σταυροπιερράκου, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος» πως «κοιτάμε τα κριτήρια, να δούμε πως θα είναι πραγματικά τα νούμερα, πόσοι θα κάνουν χρήση του μέτρου και μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση. Είμαστε πρακτικοί άνθρωποι».
Ο κ. Πατέλης εξήγησε πως σύμφωνα με την διάταξη που έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ακίνητο πρέπει να είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση ή κενό για τρία χρόνια ώστε να κερδίσει την 3ετη φοροαπαλλαγή με μακροχρόνια μίσθωση. Ειδικότερα η διάταξη προβλέπει πως το ακίνητο πρέπει κατά τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και, αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025, και το 2024 να έχει δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κενό ακίνητο ή να έχει διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση.
Ο κ. Πατέλης διευκρίνησε πως η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ ως προς τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα. Όπως έγραψε και η «Η», αυτό που εξετάζεται είναι, ειδικά για την βραχυχρόνια μίσθωση, ο χρόνος να αρχίσει να υπολογίζεται πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Δηλαδή να αρκεί το ακίνητο να ήταν στη βραχυχρόνια μίσθωση στις αρχές Σεπτέμβρη φέτος χωρίς να εξετάζεται η κατάστασή του το 2022 και το 2023.
Λίφτινγκ στα τεκμήρια
Ο κ. Πατέλης επιβεβαίωσε επίσης πως έρχεται «λίφτινγκ» και στα τεκμήρια διαβίωσης, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης. «Ισχύει η δέσμευσή μας ότι τα τεκμήρια διαβίωσης σταδιακά θα μειωθούν. Καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από την φοροδιαφυγή εκλείπουν οι λόγοι για να υπάρχουν τεκμήρια. Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή θα μειωθούν και τα τεκμήρια», ξεκαθάρισε ο κ. Πατέλης, χωρίς όμως να μπει σε χρονοδιάγραμμα και αν θα δούμε τις πρώτες παρεμβάσεις από το 2025 ή το 2026.
Ο κ. Πατέλης ξεκαθάρισε πως ισχύουν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για το μέρισμα που δίνεται στο τέλος του έτους, αλλά υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις, καθώς το ζητούμενο είναι η προβλεψιμότητα και η ηρεμία και όχι οι εκπλήξεις. «Βλέπετε στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο πως αυξήθηκαν οι φόροι, λόγω του μεγάλου ελλείμματος και στη Γερμανία κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός»...
Μισθοί
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Πατέλης εξήγησε πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027 και μέσο μισθό 1.500. «Το να υπάρχει δέσμευση που τελικά θα τηρηθεί είναι πολύ σημαντικό και εδραιώνει την αξιοπιστία», παρατήρησε ο κ. Πατέλης, εξηγώντας πως η δέσμευση για τα 950 ευρώ έχει φέρει προβλεψιμότητα στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς ξέρουν πού θα πορευτούν.
«Αυτή την προβλεψιμότητα θέλουμε να την επεκτείνουμε και πέραν του 2027 και να την κάνουμε πιο θεσμική. Γι αυτό φέραμε τον μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό των φτωχότερων νοικοκυριών και την ανάπτυξη», διευκρίνησε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Το νέο σύστημα προστατεύει τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, καθώς «όσο ανεβαίνουν οι τιμές θα ανεβαίνει και ο κατώτατος», ενώ δίνει ένα πριμ από την ανάπτυξη στους χαμηλόμισθούς.
«Το νέο μοντέλο αφαιρεί από το πολιτικό σύστημα την δυνατότητα να επηρεάζει τον κατώτατο μισθό. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Κλειδώνει την προβλεψιμότητα».
Σχετικά με την πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο κ. Πατέλης υποστήριξε πως η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω και πλήρωσε πολύ ακριβά τον λαϊκισμό την προηγούμενη 10ετία. «Από το 2019 μέχρι το 2024 τα πράγματα βελτιώνονται. Δεν έχουμε φτάσει προφανώς εκεί που θέλουμε, η χώρα έχει πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά το σημαντικότερο είναι να πορευόμαστε με μια σταθερή πορεία, διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα. Στο παρελθόν, όταν προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα, η πραγματικότητα μας έδωσε σφαλιάρα».
Βαρέα και ανθυγιεινά
Ο κ. Πατέλης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να υιοθετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για βαρέα και ανθυγιεινά σε όλους τους υγειονομικούς. «Να δούμε πόσο θα κοστίσει. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Αυτή η εποχή τελείωσε», είπε εξηγώντας πως δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό αλλά και το γεγονός ότι θα φύγουν πολλοί υγειονομικοί νωρίτερα στη σύνταξη αδειάζοντας τα δημόσια νοσοκομεία.
«Πρέπει η συζήτηση να γίνει πάνω σε νούμερα. Στη βάση των πραγματικών δεδομένων. Είναι άλλο να πεις ότι μια συγκεκριμένη εργασία έχει βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν είναι απαραίτητο όλοι οι υπάλληλοι μιας κατηγορίας να κάνουν μια εργασία που είναι ανθυγιεινή».
Επιδοτήσεις στο ρεύμα
Σχετικά με τις νέες αυξήσεις στην χονδρική του ρεύματος ο κ. Πατέλης ξεκαθάρισε πως αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές ή παραμένουν ψηλά για εύλογο διάστημα ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα παρεμβαίνει με επιδοτήσεις. Αλλά και οι επιδοτήσεις πρέπει να δίνονται στο ισχύον πλαίσιο της Ε.Ε., που ορίζει ως κριτήριο την αύξηση τιμών για εύλογο χρονικό διάστημα. «Για την ώρα αυτή είναι η απάντηση. Επιδοτήσεις».
Μεσοπρόθεσμα, «πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε την ΕΕ» ενώ στο μέλλον το πρόβλημα θα λύσουν οι έξυπνοι μετρητές. «Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να αναπτυχθούν πιο σύνθετα και αποτελεσματικά δίκτυα ενέργειας και διασυνδέσεις», εξήγησε ο κ. Πατέλης, ώστε να μοιράζεται το κόστος, αν και η μεταβλητότητα των τιμών θα συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό.
Αναφορικά με τα επιτόκια ο κ. Πατέλης έδειξε προς την τόνωση του ανταγωνισμού στις τράπεζες, με την είσοδο του 5ου πόλου. Μετά και την επιτυχή συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια δημιουργείται ένας νέος πόλος που θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!